Vučević: Ako predsednik Vučić naredi, vojska je spremna da zaštiti Srbe na Kosovu

21.11.2022

11:34

0

Ministar Vučević ističe da nije optimista, ali da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rešenje od konflikta

Vučević: Ako predsednik Vučić naredi, vojska je spremna da zaštiti Srbe na Kosovu
Miloš Vučević - Copyright TV Happy printscreen

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, da nije optimista, ali da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rešenje od konflikta, prenosi Pink.

"Nisam optimista. Mi smo dočekali Aranđelovdan kao poslednji dan pre nego što Priština počne da piše kazne zbog tablica. Što znači ako dođe do odlaganja odluke Prištine? Mi ćemo misliti da smo malo odahnuli, ali ako smo mi kao Srbija pristali da se to odloži deset meseci, a da se posle 10 meseci implemetira, nema uspeha. Ono što bi trebalo da se uradi jeste da se suspenduje odluka Prištine na 10 meseci, a da se u međuvremenu nađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane. Situacija je užasno teška za nas", ocenio je ministar i dodao da niko ne želi eskalaciju na terenu, ali da je, kako kaže, od čoveka poput Aljbina Kurtija sve moguće očekivati.

Vučević ističe da je bezbednosna situacija zabrinjavajuća.

"Samo ako ga neko potapše u stanju je svašta da uradi. Bezbedonosna situacija je zabrinjavajuća. Ne dešava se ništa što narušava bezbednost Srba, ali atmosfera je toliko napeta i zapaljiva, da kada bi neko zapalio šibicu, goreo bi vazduh. Jedino o čemu oni hoće da razgovaraju jeste potuna normalizacija odnosa, a to praktično znači priznanje", rekao je on.

Vučević je dodao da je predsednik Vučić u posebno nezavidnoj situaciji.

"Ne bih bio u koži Aleksandra Vučića, jer mnogi navijaju da se on saplete na pitanju Kosova na jedan ili drugi način. Ili da kažu da je izdajnik, ili da kažu poveo nas je u sukobe, svađu ili ne daj Bože ratove", konstatovao je Vučević.

Ministar je istakao da  će vojska postupati u skladu sa naredbama predsednika Vučića.

"Ukoliko predsednik Srbije naredi vojska će preduzeti sve mere da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne znam šta drugo da vam kažem, osim ako nećete da se ponove neki novi Bljesak i Oluja. Ili mislite da mi u Novom Sadu i Beogradu treba se povučemo u kafiće i udobno gledamo svetsko prvnstsvo u fudbalu. Ovi što se junače u kafani i kažu da treba da ratujemo srazmerno broju popijenih čaša, otreznili bi se već kod Kuršumlije i rekli teraj u rikverc". kaže Vučević.

Ministar odbrane smatra da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rešenje od konflikta.

"Mislim da je bolje da 1.000 dana i sati razgovaramo i gledamo smrknuta lica pregovarača, nego da provedemo 1 sat u rovovima. Naš manevarski prostor je jako sužen, ali bilo bi dobro da se od Srbije ne traži da pokaže sve karte unapred i da ne pokažemo šta ćemo raditi pod svim okolnostima. Da ne kažemo za šta je vojska Srbije spremna i kakav mi imamo razređen scenario za plan A, B , C, i td. Razmatraju se sve opcije ali radimo na tome da se razgovor nastavi. Mislim da nikome nije do konflikta", tvrdi Vučević.

On je dodao da se zaboravlja  da nisu u pitanju samo tablice.

"Oni su izgradili četiri vojne baze na severu za specijalne vojne jedinice koje su izgrađene suprotno briselskom sporazumu i pozicionirane na strateteškim mestima. Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste da je u toku transformacija kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage. Oni prave vojsku na kosovu. Kada pitate NATO pakt da li to podržavaju oni kažu ne podržavamo, ali neke članice NATO pakta kroz bileteralnu saradnju učestvuju u tome. Za mene je par ekselans kukavičluk čekati da Vučić reši pitanje Kosova jer to nijedan vladar u srpskoj istoriji nije uspeo da reši", ocenio je Vučević.

Po pitanju razmatranja ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, Vučević je izjavio da vojska trenutno radi na temeljnoj analizi na osnovu koje će se doneti odluka da li će se i kada vratiti vojni rok.

"Vojska Srbije vodi temeljnu analizu koja treba da utvrdi da li postoji politička volja za takvom odlukom. U ovom trenutku nismo fokusirani na to jer je problem Kosova i Metohije prioritet. Ako bi se i vraćao vojni rok sigurno bi trajao kraće nego ranije",kazao je Vučević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike