Vučić se od 19 sati obraća javnosti: Večeras ćemo saznati detalje višečasovnog sastanka u Briselu

21.11.2022

15:23

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras građanima nakon sastanka u Briselu

Vučić se od 19 sati obraća javnosti: Večeras ćemo saznati detalje višečasovnog sastanka u Briselu
predsednik Vučić se obratio iz Brisela - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras javnosti od 19 sati. 

On će preneti sve detalje višečasovnih sastanaka u Briselu sa Aljbinom Kurtijem, kojima su posredovali Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Vučić se nakon sastanka danas kratko obratio medijima potvrdivši da nikakav dogovor nije postignut jer Kurti nije hteo da pristane na kompromis.

-Nismo uspeli da postignemo bilo kakav dogovor. Srpska strana je bila apsolutno konstruktivna, ali Priština je dodavala stalno nešto. Želim da saberem sve utiske i obratiću se narodu. Pred nama su besane noći, i mnogo teških dana, ali poslušaćemo savet i zahtev visokog predstavnika koji je tražio da oni ne primenjuju kazne, da mi ne izdajemo nove tablice KM, što ćemo poštovati i ponašati se u skladu sa tim. Pred nama nisu laki dani. Mislim da je danas svima jasno ko je bio konstruktivan i ko je želeo dogovor, hteo očuvanje mira i stabilnosti. Mi smo jedino insistirali da se poštuju dogovori koji su potpisani, to je sve vreme kamen spoticanja, rekao je Vučić nakon sastanka u kratkom obraćanju.

Predsednik je ocenio da nije tragedija, ali da neće biti lako. 

-Ja ću se večeras ili sutra tokom dana obratiti građanima Srbije, a narodu na Kosovu i Metohiji poručujem da ćemo biti uz njih, rekao je Vučić.

Nakon sastanka, javnosti se obratio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je istakao da se ponovo nalazimo u kriznoj situaciji, te potvrdio da je predsednik Srbije bio spreman na dogovor, ali da je Kurti odbio svaku ponudu.

- Idemo iz krize u krizu. Ovoga puta je još gore nego u avgustu. Danas nije postignut dogovor. Predložili smo na koji način da izbegnemo kriznu situaciju. Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije, naveo je Borelj.

Zato je, kazao je, Kosovo pozvano da odmah suspenduje odluku o preregistraciji, a od Srbije je zatraženo da više ne izdaje tablice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike