Hitno upozorenje meteorologa u Crnoj Gori: Dva dana pretnje od poplava, klizišta i oluja

19.11.2022

13:58

0

Autor: S.Č.

Zbog ciklona, u južnom Jadranu kratkotrajno se očekuje podizanje nivoa mora kao i jaki talasi i uzburkano more

Hitno upozorenje meteorologa u Crnoj Gori: Dva dana pretnje od poplava, klizišta i oluja
U Crnoj Gori izdato upozorenje zbog vremenskih nepogoda - Copyright Profimedia

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je vanrednu meteorološku informaciju, odnosno upozorenje za Crnu Goru zbog najavljene jake kiše obilnih padavina, jakog juga i mogućih nepogoda.

- Zbog očekivane meteorološke situacije i rizika od obilne kiše – vode, jakog južnog vetra, rizika od olujno-vremenske nepogode, podizanja mora i velikih talasa ZHMS je izdao vanrednu meteorološku informaciju – upozorenje. Takođe u koordinaciji sa evropskim autoritetima za prognozu ZHMS u skladu sa procedurom izvršio je imenovanje ovog ciklona kao “Fobos” i obavestio putem koordinacione fome sediste EUMETNET-a evropska mreža nacionalnih meteo službi u Briselu - saopštio je ZHMS.

Za subotu, nedelju i ponedjeljak ZHMS prepodne najavljuje ciklonsku aktivnost na području Crne Gore, koja će u južnim-primorskim, centralnim severoistočnim delovima usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujne vremenske nepogode.

Profimedia
 

Najavljuju i jak južni vetar posebno u višim predelima na severu i na primorju uz kratkotrajne olujne udare južnog vetra.

- Zbog ciklona, u južnom Jadranu kratkotrajno se očekuje podizanje nivoa mora kao i jaki talasi i uzburkano more - poručuju iz ZHMS.

Intenzivne padavine očekuju se u subotu popodne, tokom noći u subotu na nedelju i u nedelju prepodne.

A jak južni vetar sa olujnim udarima očekuje se posebno u subotu.

- Nakon kraće pauze, u ponedeljak popodne, za utorak popodne i tokom noći (22- 23. novembar) očekuje se još jedan kišni talas sa jakim-olujnim južnim vetrom. Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predelima, potencijalno mogući su bujični problemi prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama - saopšteno je iz ZHMS.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je obaveštenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja u cilju podizanja nivoa operativne spremnosti.

Naime, kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji.

Iz Uprave policije apelovali su na vozače da zbog najave lošeg vremena vožnju prilagode uslovima na putevima.

 

 

Poplave u Hrvatskoj 

Kako smo juče pisali, širom Hrvatske su poplave, a Džavni hidrometeorološki zavod najavio je jake padavine. Tako su juče već od ranog jutra bili potopljeni delovi Kvarnera poput Malinske na Krku, Crikvenice i Novog Vinodolskog. 

- Od Novog Vinodolskog do Crikvenice vozi se 30 km/h, vozimo u koloni, obilna je kiša, svuda su bujice vode i šljunka - javio je jedan meštanin.

- Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdevanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snabdevanja vodom. Opasni su uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolovozima - stoji u upozorenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike