Petković: Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM

17.11.2022

12:06

0

Kurtijev plan je bio da mesta koja su zagarantovana za predstavnike Srpske liste popuni sa onim Srbima koji podržavaju Prištinu i Kurtija

Petković: Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM
Petar Petković - Copyright Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da odluka predstavnika Srpske liste da danas u kosovskom parlamentu izvrše tehničku verifikaciju svojih mandata nikako ne znači vraćanje Srpske liste u prištinske institucije.

„Sve ostaje onako kako su Srbi zaključcima od 5. novembra jasno i glasno rekli - nema povratka u prištinske instiucije dok se ne povuče protipravna odluka Prištine o preregistraciji i dok se formira ZSO. Želim da budem apsolutno jasan, razlog verifikacije ovih mandata od strane poslanika Srpske liste jeste isključivo taj što smo došli do najnovijih saznanja da Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Kurtijev plan je bio da mesta koja su zagarantovana za predstavnike Srpske liste popuni sa onim Srbima koji podržavaju Prištinu i Kurtija, a ne Beograd i ne srpski narod na Kosovu.

„Reč je o listama Rašića, Petkovića i Rade Trajković. Reč je o političkim partijama koje su aposulutno minorne, koje gotovo ne postoje na KiM, za koje je na poslednjim izborima glasalo negde između 0,17 i 0,05 odsto srpskog naroda na KiM, rec je o predstavnicima političkih partija koje su na nivou statističke greške“, kaže Petković.

Petković je dodao da je u cilju sprečavanja tog scenarija izvršena tehnička verifikacija mandata od strane poslanika Srpske liste.

"Poslanci Srpske liste, koji su verifikovali mandate i odmah napustili skupštinu, neće se u nju vraćati. To je isključivo urađeno u cilju kako bi se zadržala ta mesta da Kurti ne bi krenuo sa paklenim planom promene tzv. ustava Kosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na KiM. Pre svega, krenuo bi odmah u promenu tzv. člana 144 koji omogućava upravo srpskoj zajednici, odnosno Srpskoj listi koja je do sada bila u skupštini da spreči donošenje antisrpskih zakona.", dodao je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike