Poslanici Srpske liste verifikovali mandate i napustili skupštinu: Poručili - ne zaustavlja se proces napuštanja kosovskih institucija

17.11.2022

10:47

0

Naglašavaju da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije

Poslanici Srpske liste verifikovali mandate i napustili skupštinu: Poručili - ne zaustavlja se proces napuštanja kosovskih institucija
poslanici Srpske liste verifikovali mandate - Copyright Kosovo onlajn printscreen

 Devet poslanika Srpske liste danas je tehnički verifikovalo mandate u parlamentu privremenih institucija u Prištini, i na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama, a nakon toga odmah i napustilo sednicu skupštine.

Kako je saopštila Srpska lista, tom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

-Ideja Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama... - kažu u Srpskoj listi.

Kosovo onlajn printscreen
poslanici Srpske liste verifikovali mandate

 

Naglašavaju da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije, kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava.

"Naš cilj je da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima", poručuju iz Srpske liste.

Danas se oglasio i Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije koji je juče zasedao.

Razmotrene su informacije o stanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji, sa aspekta ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, koje su dostavili: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Bezbednosno-informativna agencija, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koju je obrazložio v.d. direktora Kancelarije za KiM dr Petar Petković.

Kosovo onlajn printscreen
poslanici Srpske liste verifikovali mandate

 

Inače, novi poslanici su Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić, Biljana Maksić i Cvetko Veljković, koji je na poslednjim izborima nastupio kao kandidat GI SPO.

Oni su u skupštini zamenili Igora Simića, Slavka Simića, Miljanu Nikolić, Zorana Mojsilovića, Vericu Cheranić, Branislava Nikolića, Miloša Perovića, Ljubinka Karadžića, Jasminu Dedić i Draganu Antonijević.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike