Borelj se oglasio posle razgovora sa Vučićem: Zaključak je isti i usmeren ka Kurtiju!

11.11.2022

17:20

0

On je napisao i da je sa Vučićem i Kurtijem imao intenzivne razgvore o načinima unapređenja dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Borelj se oglasio posle razgovora sa Vučićem: Zaključak je isti i usmeren ka Kurtiju!
Vučić Borelj Instagram buducnostsrbijeav 2 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da je u Parizu u odvojenim razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem naglasio potrebu da se poštuju sve obaveze preuzete u okviru dijaloga.

 

 

- Obezbeđivanje mira i stabilnosti na terenu u ovom kritičnom trenutku je od ključne važnosti - naveo je Borelj na Tviteru posle susreta.

On je napisao i da je sa Vučićem i Kurtijem imao intenzivne razgvore o načinima unapređenja dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Vučić se obratio iz Pariza: Glavna tema bila Kosovo, kompromis trenutno ne vidim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imao je danas radni ručak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

- Čeka nas komplikovana situacija na KiM posebno od 21. novembra kada Albanci misle da naplaćuju kazne protivpravno i to je bila glavna tema, KiM je bila glavna tema. Lajčak je ostao duže, da vidimo da li postoje načini da se dođe do kompromisnog rešenja, Priština odbija da se ponaša racionalno. Kurti pokušava jednostranim potezima da protera Srbe sa njihovih ognjišta - rekao je predsednik Vučić posle sastanka.

- Velika Britanije nije deo EU, Nemačka jeste, i Priština ima podršku Nemačke. Oni hoće na svaki način da im pomažu i baš ih briga što mogu da izazivaju skandale, i da se ponašaju suprotno Briselskom sporazumu. Ja sam veoma skeptičan i ne verujem da će bog zna šta tu da se pojavi. Ako hoće da uslove Prištinu, uvek mogu, ali jasno je da neće, jasno je da hoće na svaki način njih da pomažu. Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku u okviru EU, a van EU to je Velika Britanija - dodao je predsednik Vučić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike