Italijanski karabinjeri stigli na KiM da pojačaju Euleks (FOTO)

09.11.2022

09:15

0

Borelj je na svom Tviter nalogu saopštio da su italijanski karabinjeri sinoć sleteli na KiM

Italijanski karabinjeri stigli na KiM da pojačaju Euleks (FOTO)
Kosovska Mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Na Kosovo i Metohiju došli su italijanski karabinjeri kako bi privremeno pojačali Policijsku jedinicu Euleksa (FPU), saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je na svom Tviter nalogu saopštio da su italijanski karabinjeri sinoć sleteli na KiM.

"U ovim napetim vremenima na Kosovu, Misija vladavine prava EU (Euleks) ispunjava svoju dužnost da obezbedi stabilnost: karabinjeri iz evropskih snaga žandarmerije sleteli su sinoć na Kosovo da privremeno pojačaju FPU", napisao je Borelj.

Dodao je da će Euleks nastaviti da podržava bezbedno i sigurno okruženje.

 

 

Nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izazvao krizu jednostranim potezima i antisrpskom politikom, što je dovelo do toga da Srbi napuste sve institucije na severu pokrajine, postavlja se pitanje bezbednosne situacije. 

KFOR nije menjao raspored svojih snaga, a kako je saopštio komandant KFOR-a Anđelo Ristuča u kontaktu su sa vlastima na KiM, dok Kfor ostaje na oprezu i prati situaciju na terenu. Kako je saopšteno, pripadnici KFOR-a nastavljaju da sprovode mandat u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine kako bi garantovali sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude u pokrajini.

Policijska jedinica Euleksa (FPU) nije preuzela policijske nadležnosti na severu Kosova, a intenzivirane su njene izviđačke patrole u tom delu KiM kako bi se stekao uvid u situaciju i angažovaće se samo na "izričit zahtev kosovske policije", rečeno je u Euleksu.

"Kao druga bezbednosna instanca na Kosovu, EULEX održava blisku koordinaciju sa druge dve bezbednosne strukture - Kosovskom policijom i KFOR-om i u skladu sa svojom ulogom u ovom bezbednosnom mehanizmu FPU EULEX-a će se angažovati samo na izričit zahtev Kosovske policije", objašnjava misija EU u pokrajini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike