Sve glasniji zahtevi Prištini iz Evrope za formiranje ZSO

07.11.2022

13:20

0

Volfgang Petrič smatra da Evropska unija i SAD sada moraju zajedno istupiti i obe strane pozvati na rad na kompromisnom rešenju

Sve glasniji zahtevi Prištini iz Evrope za formiranje ZSO
transparent Zajednica srpskih opština - Copyright Kosovo onlajn

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič ocenio je povodom novonastale situacije na Kosovu i Metohiji da odluka Srba sa KiM da napuste kosovske institucije može da vodi ka “opasnoj eskalaciji”, ali i istakao da prvi sledeći, hitan korak koji se mora preduzeti, mora biti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), iako Priština ima otpor prema tome.

Komentarišući napetu situaciju na Kosmetu, Petrič za Tanjug ukazuje da sada, na određen način, sve zavisi od fleksibilnosti u Prištini, koju, on, ipak, ne očekuje.

“Ovo je situacija u kojoj međunarodna zajednica mora biti aktivna, aktivnija nego što je bila u poslednje vreme”, ističe Petrič i napominje da je bilo jasno da će pitanje tablica postati simbolično pitanje, a takva je, navodi, uvek najteže rešavati.

Zbog toga smatra da Evropska unija i SAD sada moraju zajedno istupiti i obe strane pozvati na rad na kompromisnom rešenju.

Kazao je da je Kurti poznat po tvrdoj politici i pokušajima da “torpeduje” sve što je postignuto u pokušajima da se vrati poverenje između Prištine i Beograda, što se, kaže, sigurno ne ceni u međunarodnoj zajednici.

“Znam za kritičke stavove SAD s tim u vezi. Na primer, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil koji kaže da tako ne može. Mora postojati osnovna spremnost na kompromis na obe strane. Ali u poslednje vreme se Kurti razvijao u jednom pravcu koji nije doprinosio rešenju”, rekao je Petrič.

Volfgang Petrič, Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans
Volfgang Petrič

 

Upitan da li EU još uvek ima uticaja na KiM, kaže da Evropska unija ima uticaj onda kada se situacija približava normalizaciji, ali je u ovom trenutku taj uticaj manji.

Otuda, smatra, i zabrinutost Pariza i Berlina, koji su postavili specijalne izaslanike za Kosovo, koji su zatim izašli sa predlogom.

“To je problematično, imajući u vidu da medijacija EU, i angažovanje Lajčaka i Borelja, ograničava radijus delovanja. Jasno je da je Berlin odlučujući faktor. I Kurti sluša stavove iz Berlina, ali se mora paziti da se ponovo uspostavi zajednička strategija EU u vezi sa ovim pitanjem”, ukazao je Petrič.

Otkako je situacija na KiM eskalirala, budući da su srpski predstavnici odlučili da napuste kosovske institucije jer Priština već 10 godina odbija da formira ZSO što je dogovoreno Briselskim sporazumom, iz Evrope sve glasnije stižu apeli da ova obaveza mora biti ispunjena.

Tako je portparol EU Peter Stano danas pozvao Prištinu da što pre krene u formiranje Zajednice, kako se sukob ne bi preneo na region.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike