Petković: Srbi samo žele da sačuvaju briselski poredak na KiM, to valjda svet treba da podrži

07.11.2022

09:37

0

Petković je ocenio da je skup u Mitrovici jasan pokazatelj da Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Aljbina Kurtija

Petković: Srbi samo žele da sačuvaju briselski poredak na KiM, to valjda svet treba da podrži
Petar Petković - Copyright Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenio je da je jučerašni skup Srba u Severnoj Mitrovici bio veličanstven događaj u kome je učestvovalo oko 10.000 ljudi, sa jedinstvenom porukom da je samo Srbija njihova država.

Petković je ocenio da je skup jasan pokazatelj da Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Aljbina Kurtija.

"U poruci ''dosta je bilo'', sadržana je sva muka našeg naroda, koji vapi poslednjih 10 godina da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština", rekao je Petković za Tv Pink.

Naveo je da je poruka svih da je napuštanje prištinskih institucija iznuđen potez, ali i isključivo demokratski čin.

"Srbi na miran načini pokazuju da ne mogu više da trpe bezakonje", rekao je on.

Petković je ocenio da je Zajednica srpskih opština kičma i srce Briselskog sporazuma, odnosno mehanizam za zaštitu kolektivnih i individualni prava Srba.

On je rekao da su sinoć opet napadali Srbe i naveo da je molotovljev koktel bačen na kuću Zorana Trajkovića, koga su i ranije napadali.

24sedam/Goran Sivački
Srbi su poslali jasnu poruku sa protesta u Mitrovici

 

"Rekao da je to još jedan od primera zastrašivanja, te da je broj incidenata povećan i da ih je preko 240 od kako je Kurti tu", rekao je on i ocenio da antisrpska retorika iz Prištine, bude pogodno tlo kod ekstremsta koji onda napadaju sve što je srpsko.

Naveo je da postoji i institucionalno nasilje koje takođe niko više neće da trpi, te da je EU upozoravana da da mora što pre da dođe do zajednice opština.

Petković je ocenio da je ogromna nervoza u Prištini posle protesta u Severnoj Mitrovici, da propagandno pokušavaju da sakriju i umanje protest, ali da ih fotografije demantuju.

Ocenio je da su Srbi 10 godina u prištinskim institucijama, što pokazuje da je Srbija ispunila sve po Briselskom sporazumumu, a Kurti nije ni osnovao zajednicu srpskih opština, tek treba da je stvori.

Poruke Kurtija iz Berlina da ga ne interesuje zajednica opština ocenio je kao bahate.

"A šta ga interesuje? Da proteruje Srbe, da gradi nelegalne policiijske baze na Severu, da nameće tablice?", zapitao se Petković i istakao da Kurti po Briselskom sporazumu nema pravo da smenjuje u policiji Nenada Ðurića koga predlažu četiri predsednika opština sa Severa.

24sedam/Goran Sivački
Nenad Đurić na skupu u Mitrovici

 

Petković je poručio da se neće desiti pogromi i oluje na KiM, jer su tu Srbija i predsednik Vučić.

"Neće albanska čizma da kroči na Sever, i zavodi red, suprotno Briselskom sporazumu. Srbi traže poštovanje Briselskog sporazuma, i zajednicu srpskih opština", ponovio je on.

Govoreći o reakcijama zapadnih država prema Kurtiju, Petković je ocenio da je ranije trebalo da budu oštriji, a ne tek pošto su Srbi napustili institucije.

"Sada zapad reaguje oštrije na Kurtija, a što to nisu ranije uradili, da li je Srbi trebalo da napuste institucije da bi se oni toga setili. Pokušavaju da operu savest i odgovornost pozivom da se dogovorimo kroz sveobuhvatni sporazumu, gde će se sve biti jedan paket. A šta smo radili 10 godina, i šta sa obavezama iz 48 potpisanih sporazuma, da sve to padne u vodu, da EU ništa nije odgovorna, ne može to tako", rekao je on.

Petković je ponovio da su Srbi odogovorna strana koja dogovoreno ispunjava.

"Nismo kao Priština, idemo u pravcu očuvanja mira i stabilnosti, da se ispuni što je dogovoreno", rekao je on.

Dodao da su su zaključci Srba sa KiM da nema povratka do formiranja zajednice srpskih opština, i poništavanja Kurtijeve odluke.

"Srbi samo žele da sačuvaju briselski poredak na KiM, to valjda svet treba da podrži", rekao je Petković i dodao da ne može da veruje da Kurti ne sluša nikog od zapadnih država.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike