EU apeluje da Priština pod hitno krene u formiranje Zajednice srpskih opština

07.11.2022

12:54

0

EU pozvala Kosovo i Srbiju na deeskalaciju, upozorava na posledice po region

EU apeluje da Priština pod hitno krene u formiranje Zajednice srpskih opština
Peter Stano - Copyright Tanjug printscreen

Prioritet kada je reč o tenzijama između Beograda i Prištine je deeskalacija na terenu jer bi u suprotnom, to moglo da ima posledice i po region, ocenio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

-Svaki put kada postoji lokalna nestabilnost, ona se izvozi u širi region. Ako imamo još jednu žarišnu tačku na evropskom tlu niko ne može da spreči nesrećne incidente. To je nešto što ni Evropa, ni Kosovo i Srbija niti region mogu sebi da priušte, poručio je Stano.

Srpska lista saopštila je da će srpski zvaničnici u Skupštini, Vladi, lokalnoj samoupravi, policiji, sudu i drugim institucijama sa severa Kosova otići, dok Vlada u Prištini ne povuče odluku o registarskim tablicama. 

Ova odluka usledila je nakon što su prištinske vlasti suspendovale direktora policije za region Sever Nenada Đurića, koji je izjavio da neće sprovoditi odluku Vlade o registarskim tablicama.

Briselski portparol je ponovio da tenzije umanjuju sva dostignuća koja su postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Peter Stano je uputio apel stranama da preuzmu odgovornost i pronađu rešenje. On je podsetio da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj razgovarao tokom vikenda sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija, Albinom Kurtijem. Takođe, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je u redovnom kontaktu sa kolegama u regionu i šire rekao je Stano.

Instagram/buducnostsrbijeav
Žozep Borelj i Aleksandar Vučić

 

„Ozbiljan razgovor je jedini put koji partnere vodi ka evropskoj perspektivi”, poručio je Stano.

Portaprol EU je podvukao i da prištinske vlasti treba odmah da preduzmu korake ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

-Ovo je obaveza (Prištine), a kontinuirani neuspeh podriva ne samo princip vladavine prava, već i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, poručio je Peter Stano.

Poziv za formiranje ZSO su tokom vikenda ponovili i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, kao i američki Stejt Department.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike