Euleks i Unmik preuzimaju ulogu srpskih policajaca! Prištini Zapad poručio - ne šaljite svoje nikako na sever

07.11.2022

10:03

0

Iz Kfora su već poručili da su spremni da intervenišu ukoliko bude ugrožena stabilnost na severu

Euleks i Unmik preuzimaju ulogu srpskih policajaca! Prištini Zapad poručio - ne šaljite svoje nikako na sever
Kosovska mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Priština je sa Zapada dobila ozbiljno upozorenje da "ni ne pomišlja" da na sever šalje pripadnike svojih bezbednosnih snaga koji bi zamenili srpske policajce, nakon što su oni skinuli uniforme i napustili svoje pozicije.

Prema informacijama "Večernjih novosti" procenjeno je da bi prisustvo albanskih pripadnika koji bi bili zaduženi za red i mir u srpskim sredinama praktično bilo ne samo neizvodljivo, već bi teško prošlo i bez ozbiljnijih sukoba.

Nakon što su srpski policajci napustili prištinske institucije, njihovu ulogu trebalo bi da preuzmu misije Euleks i Unmik, odnosno Kfor, koje će angažovati dodatni broj pripadnika svojih snaga na severu. Oni bi trebali ne samo da fizički obezbeđuju policijske stanice na severu, već i da brinu o redu i miru u četiri srpske opštine.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Iz Kfora su već poručili da su spremni da intervenišu ukoliko bude ugrožena stabilnost na severu. Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea DŽoana pozvao je Beograd i Prištinu da "pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju", i naglasio da "Kfor ostaje na oprezu i spreman je da reaguje".

Juče se oglasio i ministar policije privremenih prištinskih institucija DŽeljalj Svečlja, koji je obišao administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu u Jasenoviku. On je uz fotografije, na kojima se pored njega vide policajci naoružani automatskim oružjem, na društvenim mrežama poručio da "svi pripadnici kosovske policije posvećeno ispunjavaju svoje dužnosti, obezbeđujući mirno okruženje i usluge za sve građane, kako na graničnim prelazima, tako i na celom Kosovu".

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike