Priština uprkos apelu EU podiže tenzije: Posle 21. novembra kazna od 150 evra za srpske tablice

31.10.2022

13:08

0

Fetoši je navela da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama moći da koriste pogodnosti preregistracije automobila na RKS tablice do 30. marta

Priština uprkos apelu EU podiže tenzije: Posle 21. novembra kazna od 150 evra za srpske tablice
Administrativni prelaz Jarinje - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Svim vlasnicima automobila sa srpskim tablicama na Kosovu od 1. novembra biće izrečena opomena sa zahtevom da odu u Centar za registraciju vozila, izjavila je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova tzv. Kosova Nora Fetoši, prenosi Kosovo onlajn pisanje portala Reporteri.

Fetoši je za Radio Slobodna Evropa rekla da će od 21. novembra ove godine do 21. januara 2023. godine, vlasnici koji i dalje imaju automobile srpskih registarskih oznaka na Kosovu biti kažnjeni sa 150 evra.

Fetoši je navela da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama moći da koriste pogodnosti preregistracije automobila na RKS tablice do 30. marta.

Vlada tzv. Kosova je ranije saopštila da odluku o registarskim tablicama sprovode u tri faze.

Prema novom planu, od 1. novembra do 21. novembra biće izrečena opomena za vlasnike automobila sa srpskim tablicama, a od 21. novembra do 21. januara kazna.

Prema odluci prištinskih privremenih institucija, kasnije će se koristiti probne registarske tablice, a posle 21. aprila automobili sa tim tablicama neće moći da se kreću na Кosovu.

Prema podacima kosovske policije do sada je svega 20 vozila od koliko se procenjuje da ih ima - 9.000 preregistrovano na RKS tablice.

Portparolka Evropske unije Nabila Masrali rekla je danas da će Unija nastaviti da radi sa Beogradom i sa Prištinom kako bi se našlo trajno rešenje za pitanje tablica i pozvala obe strane na smirenost da ne bi došlo do novih tenzija.

Ona je na konferenciji za štampu u Briselu ponovila i da Priština ima pravo da u fazama primenuje odluku o preregistraciji, ali da taj proces treba da se odvija na dogovoren, inkluzivan način i putem dijaloga.

"Mi smo rekli da je ta odluka korak u dobrom pravcu, ali nije deo dijaloga koji je obavezan za dve strane”, rekla je Masrali na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje koji će biti sledeći koraci Brisela.

Ona je istakla i da EU produžava da radi sa partnerima na tome da se nađe trajno rešenje.

"Pozivamo ponovo sve strane da smirenost da ne bi došlo do novih tenzija na terenu”, naglasila je Masrali.

Evropska unija zatražila je od Prištine da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Evropska unija smatra da je odluka Prištine, koja je saopštila da će puna primena odluke o preregistraciji vozila početi od 21. aprila, "korak u pravom smeru", ali da ona "nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane" i da Priština "treba da omogući duži prelazni period", izjavila je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike