Poseta od velikog značaja za našu zemlju: Predsednik Srbije sastao se sa američkim privrednicima

31.10.2022

10:56 >> 13:13

0

Sastanku je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Poseta od velikog značaja za našu zemlju: Predsednik Srbije sastao se sa američkim privrednicima
Kristofer Hil, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić sa američkim privrednicima - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država, gde je sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija razgovarao o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

-Prvi put posle 20 godina, ugostili smo u Srbiji privrednu delegaciju Sjedinjenih Američkih Država. Razgovarali smo o jačanju saradnje i o novim partnerstvima, jer je Srbija pokazala ne samo da je pouzdan partner velikih korporacija koje godinama uspešno posluju u našoj zemlji, već i stabilna ekonomija koja predstavlja odličnu investicionu i poslovnu destinaciju. Dobro nam došli, dragi prijatelji, poručio je predsednik Srbije.

 

 

U američkoj delegaciji su predstavnici oko 25 kompanija.

Sastanku je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predsednik Vučić je istakao da je ova poseta privredne delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva posle 20 godina i da je u tom smislu od velikog značaja za našu zemlju, ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

-Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta, poručio je predsednik Vučić i dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

-Mnoge Američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je samo u prvih 8 meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona USD, što predstavlja povećanje od čak 45,6% u odnosu na isti period 2021. godine. Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2%, što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, dodao je predsednik.

Predsednik je posebno naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama, Sjedinjenim Držvama pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike