Čuvamo Srbiju, nema predaje! Predsednik Vučić poručio da država neće dozvoliti progon i ubijanje naroda

27.10.2022

08:45 >> 09:58

0

Predsednik se pre toga sastao sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji

Čuvamo Srbiju, nema predaje! Predsednik Vučić poručio da država neće dozvoliti progon i ubijanje naroda
Aleksandar Vučić 5 - Copyright Tanjug printscreen

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić je završena.

-Srbi sa Kosova i Metohije upoznali su nas sa svime sa čim se suočavaju, posebno pred isticanje roka za zamenu tablica koje su izdate od državnih organa Srbije. Pretnje Prištine da će nastaviti sa sprovođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu, njegovu snagu, ugrožavaju i stabilnost i mir i opstanak našeg naroda na KiM. Danas smo saslušali srpske predstavnike i rekli im da nismo tu da bismo bili tu kada je lako i da po kafanama ističemo parole, već i kada je teško i da ćemo uz narod biti u potpunosti, rekao je predsednik Vučić u obraćanju javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da je Srbija dobila akt stavova zemalja Kvinte i EU usaglašeno.

Tanjug printscreen
predsednik Aleksandar Vučić podseća na do sada potpisana dokumenta

 

-U tom aktu u tački 2, koji se tiče registarskih tablica se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna, ali je problem u metodama i to izaziva njihovu brigu. I danas smo, kao i tada, saopštili predstavnicima Kvinte da to nije istina, da obmanjuju javnost, da je reč o notornim lažima, jer oni nemaju takvo pravo ni po jednom sporazumu, istakao je Vučić.

Predsednik je potom pročitao sve tačke koje se tiču slobode kretanja, na osnovu sporazuma iz 2011. godine.

-Tačke 6 i 7 kažu: Kao privremena mera vlasti će produžiti važenje KS tablice na pet godina, nakon čega će pitanje biti ponovo razmotreno. Onda 2016. godine, tačka 4, registracija vozila koje izdaju vlasti u Prištini (KS ili RKS). Ljudi su izmislili legitimitet nepostoje odluke, paragrafa. To što priča Kvinta, EU, Priština, to ne postoji nigde, istakao je Vučić.

Dalje se u dokumentu pominje da će po isteku, što je sada, pitanje biti ponovo razmotreno.

-Mi prihvatamo KS tablice, statusno neutralne, poručio je Vučić i dodao da je odluku Priština promenila 2020. godine 17. septembra, a odluku je potpisao ministar unutrašnjih poslova, suprotno svim sporazumima koji su potpisani.

Tanjug printscreen
predsednik Vučić obraća se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

 

On je otkrio plan da će pustiti Srbe da izađu sa KM tablicama, ali im više neće dozvoliti da uđu na Kosovo.

-Valjda tako misle da će to biti lagana odluka, ali će svakako naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, a država neće dozvoliti progon i ubijanje naroda. Kao što smo im rekli već stotinu puta. Neće biti ponavljanja 17. marta niti sličnih akcija, poručio je Vučić.

Predsednik je podsetio da u rezoluciji 1244 u članu 4 piše da će nakon povlačenja srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati na Kosovo kako bi obavljalo poslove u skladu sa aneksom 2.

-Pitam, pošto se svi pozivaju na Povelju UN, rezoluciju 1244, kada će NATO dozvoliti osoblju srpske vojske da se vrati. Po kom aktu im prave vojsku, po kojoj rezoluciji UN, te očekujem odgovor iz međunarodne zajednice da me upute na jedan akt. Oni kažu da je ta rezolucija na snazi, ali da je prevaziđena situacijom na terenu. Ne postoji nijedan akt o formiranju kosovske vojske, te su pustili ROSU da prave baze na severu i da dovedu sve da bude na ivici incidenta, rekao je Vučić.

On je još jednom postavio pitanje u kom dokumentu piše da Kosovo može da ima vojsku.

-U planu koji nam je ponuđen, piše da su obe strane svesne da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir. I onda možete samo da se pitate da li se to neko sa nama šali, ocenio je Vučić.

Jednoglasno je na sednici Saveta usvojen odgovor, da se sačuva mir i stabilnost, da se situacija deaskalira, ali i da ćemo biti uz srpski narod.

Tanjug printscreen
predsednik Aleksandar Vučić saopštava odluke Saveta za nacionalnu bezbednost

 

-Nadam se i da će Priština imati pameti, jer Srbi žele da žive u svojoj državi Srbiji u skladu sa Rezolucijom 1244 i skladu sa međunarodnim pravnim poretkom, poručio je Vučić. 

Međunarodna zajednica žuri da reši situaciju sa Kosovom kako bi izbacila Putinu jedini argument, ocenio je Vučić.

Predsednik je ponovio da je Srbe na KiM zamolio da ne preduzimaju nikakve akcije, ali da država neće dozvoliti progon i neće se ponoviti 17. mart 2004. godine. 

-Silom su nas saterali u ćošak, ne snagom argumenata. Notorne su laži da je njihova odluka legitimna i to sam im rekao, a njihova podrška nezavisnosti uvek će naići na podršku Kvinte. Očekujem da uđemo u proceduru prijema Kosova u Savet Evrope, to traje više meseci, možda i do godinu dana, ali vam je jasno kakav će ishod biti i to je poruka, mi smo najmoćnije zemlje i možemo da rušimo međunarodno pravo, a da se pozivamo pri tom na njega. Pa će preduzimati akcije protiv mene, pa Vlade Srbije, pa na kraju i same Srbije, upozorio je Vučić i dodao da nema ni on kuda, niti Srbija, te da nam je pozivanje na međunarodno pravo jedino ostalo, a sve drugo rade oni.

Priština nikad neće doneti neku odluku u korist Srba, Kvinta neće nikada ništa uraditi protiv Prištine, jer što slabija Srbija to je njihov interes. 

-Nisu nam dali ni šansu. Srbija jedino može da dobije veliko ništa, a spisak šta treba da izgubimo je dugačak. Postavili su streljački odred ispred nas koji smo u uglu. Čuvamo Srbiju, nema predaje! zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik se pre toga sastao sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, nakon čega se medijima obratio Goran Rakić, predsednik srpske liste.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučević, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, gradonačelnici opština sa severa KiM...

Tanjug/Rade Prelić
 

Rakić je rekao da su Vučiću preneli da će, ukoliko KBS, policija ili bilo ko drugi krene da otima imovinu Srba sa KiM, iskoristiti sva sredstva i demokratskim mirnim putem pružiti otpor, kako je rekao, otpor naroda.

Predsednik se nakon jutrošnjeg sastanka oglasio na svom Instagram profilu, putem koga je pružio punu podršku Srbima sa KiM.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike