Izetbegović i Komšić negoduju zbog sastanka predsednika Vučića sa Dodikom i Čovićem, Vulin uzvraća - gost je u Srbiji svetinja

13.10.2020

12:59 >> 13:09

0

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović, nije želeo posebno da komentariše tvrdnje Sarajeva da je na delu srpsko-hrvatsko udruživanje, jer su one, kaže, uobičaje

Izetbegović i Komšić negoduju zbog sastanka predsednika Vučića sa Dodikom i Čovićem, Vulin uzvraća - gost je u Srbiji svetinja
Copyright instagram/@buducnostsrbijeav

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem izazvao je burne reakcije u Sarajevu.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kritikovao je susret predsednika Srbije sa Dodikom i Čovićem, navodeći da nije u redu što predsednik Vučić nije na sastanak pozvao i političkog predstavnika Bošnjaka u BiH.

On je dodao da bi se odazvao pozivu da ode u Beograd da je bio pozvan.

Željko Komšić, hrvatski član predsedništva BiH, koji je u to telo izabran bošnjačkim glasovima, smatra da se iza sastanka Dodika i Čovića sa srpskim predsednikom kriju neki drugi motivi, a ne evropska perspektiva dve zemlje, kako je to, prema njegovim rečima, “negde pročitao”.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović, nije želeo posebno da komentariše tvrdnje Sarajeva da je “na delu srpsko-hrvatsko udruživanje”, jer su one, kaže, uobičajene.

instagram/@buducnostsrbijeav

Čović je za Fenu rekao da je susret u Beogradu bio prijateljski uz radnu večeru.

“Razmenili smo mišljenja o stanju evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama”, rekao je Čović, koji je i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Da se, kaže, nisu sastali, onda bi neki prigovarali zašto se ne sastaju.

“Procena je bila da se nađemo i razgovaramo”, rekao je Čović i dodao da njemu ne bi smetalo da se sutra susretnu Vučić i Izetbegović ili neko treći.

Poseta Beogradu je, ističe, bila vrlo transparentna i najavljena.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić može u Srbiju da pozove gosta kojeg misli da treba i pozvao Bakira Izbetbegovića da prvo odgovori ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici.

Reagujući na Izetbegovićevu izjavu da nije u redu što predsednik Srbije u Beograd, pored Dodika i Čovića, nije pozvao političkog predstavnika Bošnjaka u BiH, Vulin je rekao da Vučić može da pozove koga misli da treba.

On je naveo da je u Srbiji gost svetinja i da se nikad nije desilo da gosta linčuje rulja, da se domaćin skloni i pojavi tek kad je gost “čudom i hrabrošću preživeo linč ološa”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike