Vučić pročitao imena ministara! "Da prezimimo sa ovom vladom ovu i narednu zimu" (FOTO/VIDEO)

23.10.2022

07:15

0

U Vladi će biti 45 odsto žena, kazao je predsednik

Vučić pročitao imena ministara! "Da prezimimo sa ovom vladom ovu i narednu zimu" (FOTO/VIDEO)
aleksandar vucic glavni odbor sns 2310 2022 foto nenad vujanovic (10) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Srpska napredna stranka danas je održala sednicu Predsedništva, a potom  i Glavni odbor na kojem je potvrđen predloženi sastav Vlade.

Sednica Predsedništva počela je malo posle 9 sati i završena je oko 10.40, a nakon toga u 11 časova je počela sednica Glavnog odbora koja je završena posle dva i po sata. 

Tanjug/Tara Radovanović
 

Predsednik Vučić je rekao na početku sednice Glavnog odbora da je Srbija pred teškim izazovima. Rekao je da su 732 člana odbora prisutna i da mogu punovažno da se donose odluke.

- Kada smo preuzimali vlast 2012. godine... Mislim da smo promenili Srbiju, da smo mnogo toga uradili. Nikada se nismo libili da preuzmemo ni od nekog drugog. Ovaj trenutak je poseban zbog spoljašnjih okolnosti - prvi put biramo vladu kada znamo da imamo ratno stanje u okruženju i gotovo da ne postoji način da se taj sukob okonča. Za nas čak i nešto manje brinem jer računam na mudrost i posvećenost, na to da ako hoćete i videćete. Od onoga što predlaže SNS čak 55 odsto kvote su žene. Verujem u njihovu stabilnost i staloženost - istakao je Vučić obraćajući se članovima svoje stranke.

 

Nastavio je: Rekao sam vam da se nadam da naša stranka nikada neće postati jedna od žutih stranaka koje su postale biznis političke organizacije. To što dođu na vlast su lepo iskoristili da budu bogati, a za narod ništa. Da budemo politička stranka koja će da radi u interesu naroda,  a ne da budemo biznis stranka kao što su neki drugi. To je najvažnija stvar. Kao da mi ne znamo da i na lokalu i na centralnom nivou ima među nama onih koji su bogatiji nego što su bili, ali nisu bahato i bezobrazno bogati kao drugi pre nas - poručio je.

Rekao je da je ponosan na ljude koji neće biti u novoj Vladi.

- Zamolio sam ih da sačekaju da budu u nekoj drugoj Vladi. Tako nam je Marko Đurić otišao da završi veliki posao u SAD. Mislite da je napravio problem? Mislite da je problem napravio Nebojša Stefanović, Branislav Nedimović, Zoran Lončar. Oni, kao i Jadranka Joksimović će nastaviti da rade za našu stranku. Je l' se neko pitao zašto Miloš Vučević već 10 godina nije u Vladi? U tim uslovima smo se trudili da napravimo Vladu koja će da prezimi ovu zimu i narednu, onda će doći do još temeljnijih promena - pojasnio je lider SNS-a i predsednik Srbije.

Čekaju nas pritisci po pitanju spoljne politike

- Biće pritisaka po pitanju spoljne politike. Niko ne želi da razume našu poziciju, a zašto? Čim bi je neko razumeo to znači da naša pozicija nije dobra. Imamo podelu u Srbiji. Samostalno donosimo odluke, bez spoljnih faktora i bez tajkuna koji nikada neće odlučivati o budućnosti Srbije. Svi ti pritisci biće samo teži. Mi kod jednog dela međunarodne zajednice budimo nečistu savest zbog svega što su nam uradili i oni će gledati da tu svoju nečistu savest operu kroz dogovor Beograda i Prištine. Ne može dogovor da bude "vi Srbi, ćete izgubiti sve". Niste više u mogućnosti da nas ponižavate kao što ste nas ponižavali decenijama. Suština naše politike je slobodna, nezavisna Srbija. Nekada ćemo donositi odluke koje bole, ali uvek ćemo ih sami donositi - naglasio je Vučić.

Vučić je potom pročitao predog za sastav Vlade:

Predlog je da predsednica Vlade bude Ana Brnabić, da zamenik predsednika i ministar spoljnih poslova bude Ivica Dačić. Miloš Vučevič je predložen za ministra odbrane. Minstar finasija ostaće Siniša Mali. 

U vladi će biti i dalje Tomislav Momirović. On će voditi Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine.

- Ministar privreda Rade Basta, šumarstva i poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar građevine Goran Vesić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Negre, pravde Maja Popović, lokalne samouprave Aleksandar Martinović, za manjinska prava Tomislav Žigmanov, lider hrvatske nacionalne zajednice.

Na čelu ministarstva unutrašnjih poslova biće Bratislav Gašić, ministar za evropske integracije Tanja Miščević, ministar prosvete Branko Ružić, ministar nauke Jelena Begović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarstva za porodicu Darija Kisić, ministarstva za turizam Husein Memić, ministar sela Milan Krkobabić, ministar sporta Zoran Gajića, Maja Gojković ostaje ministarka kulture - rekao je.

Sednica Skupštine 25. oktobra

Nakon sednice se novinarima obratio Miloš Vučević koji je rekao da će Sednica Skupštine Srbije biti 25.oktobra, kao i da će tada premijerka Ana Brnabić izneti svoj ekspoze.

Poranili ministri i članovi SNS

U MTS dvoranu je jutros među prvima stigla premijerka Ana Brnabić. 

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

Na sednicu Predsedništva i Glavnog odbora srpske napredne stranke stigao je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Došla je i ministarka Marija Obradović, Jadranka Joksimović, Maja Gojković, Miroslav Čučković, Milenko Jovanov. 

 

Predsedništvo stranke prihvata predloge za ministre, a po statutu Glavni odbor donosi odluku.

24sedam/Isidora Krajinčević
 

Socijalistička partija Srbije (SPS) se jutros izjasnila o imenima iz svojih redova, za ministarstva u novoj vladi. 

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije imaće u novoj vladi pet ministra.

Nova vlada će imati 25 ministarstava, četiri više od prethodne, očekuje se da bude formirana tokom naredne sedmice. Mandatar za sastav nove vlade je dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike