Bilateralni odnosi i dijalog: Ana Brnabić se sastala sa Gabrijelom Eskobarom

20.10.2022

13:32

0

Prethodno se Eskobar sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem

Bilateralni odnosi i dijalog: Ana Brnabić se sastala sa Gabrijelom Eskobarom
Brnabić Eskobar Tan2022-10-20_125557957_0 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Brnabić i Eskobar razgovarali su o bilateralnim odnosima između Srbije i SAD, kao i  o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine. 

Brnabić je istakla da nastavak unapređenja svih oblasti saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednica vlade istakla je da je za nastavak dijaloga od ključnog značaja poštovanje i primena već postignutih dogovora, a kako bi svaki naredni korak u dijalogu imao smisla. Tom prilikom je apostrofirala činjenicu da će uskoro biti deset godina od Briselskog sporazuma, a da Zajednica srpskih opština još nije formirana.

Eskobar je naveo da očekuje nastavak dijaloga, kao i dalje korake prema normalizaciji odnosa. Dijalog je jedini način do dolaska do sveobuhvatnog rešenja, a koje će prema njegovim rečima, obezbediti napredak čitavom regionu. On je istakao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da sa pažnjom prate sve napore i aktivnosti obe strane. 

Predsednica Vlade istakla je još jednom potpunu okrenutost Beograda dijalogu i opredeljenost za pronalaženje kompromisnog rešenja i istakla da  su za dijalog neophodne dve strane, koje su spremne da razgovaraju. 

Sastanku je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristofer Hil.

Prethodno se Eskobar sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike