Prištinski ministar ne odustaje od slavljenja naciste: Nastavlja se obnova kuće Džafera Deve

12.10.2022

07:10

0

"Ovaj projekat mora da se nastavi, ne preostaje nam ništa drugo nego da ga završimo"

Prištinski ministar ne odustaje od slavljenja naciste: Nastavlja se obnova kuće Džafera Deve
273216697_5531087710239835_1097343997596812724_n - Copyright facebook/UNDP.Kosovo

Hajrula Čeku, ministar kulture, omladine i sporta tzv. Kosova, rekao je da je restauracija kuće Džafera Deve obustavljena zbog "nepromišljene" reakcije nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea.

Čeku je rekao da je Rode povezao restauraciju te kuće sa mogućom rehabilitacijom kolaboracioniste sa nemačkim nacistima.

- Obnova kuće Džafera Deve je u početku krenula u nepredvidivom pravcu, zbog jednog, verujem nepromišljenog tvita nemačkog ambasadora na (tzv.) Kosovu, jer je ovu restauraciju, koja je imala za cilj da vrati spomenik, on to opisao kao neku vrstu rehabilitacije figure kolaboracioniste nacizma,rekao je Čeku.

Čeku je naveo da je reakcija nemačkog ambasadora bila "ishitrena, netačna i nepravedna", ali da će projekat restauracije kuće biti završen.

- U ovom trenutku je obustavljen, jer smo morali da razjasnimo ovu situaciju, imali smo veliki međunarodni pritisak iz različitih krugova. Ovaj projekat mora da se nastavi, ne preostaje nam ništa drugo nego da ga završimo,kaže Čeku. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike