Nastavlja se skandal u Prištini! Insistiranje na restauraciji kuće Džafera Deve - saradnika nacista!

01.06.2022

18:53

0

Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova

Nastavlja se skandal u Prištini! Insistiranje na restauraciji kuće Džafera Deve - saradnika nacista!
273216697_5531087710239835_1097343997596812724_n - Copyright facebook/UNDP.Kosovo

Ministar kulture privremenih prištinskih institucija Hajrula Čeku danas je izjavio da ne veruje da ima razloga da se ne nastavi restauracija kuće Džafera Deve, saradnika nacista u Drugom svetskom ratu, dodajući da je izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea o tom projektu "ishitrena"

Kako prenosi Reporteri, Čeku je dodao da je Priština vrlo zainteresovana "da sačuva svedočanstvo prošlosti"kako bi ga pokazala javnosti.

Čeku je istovremeno dodao da tumačenja istorije treba prepustiti ekspertima za tu oblast.

Čeku je tako reagovao na izjavu nemackog ambasadora u Prištini Rodea koji je pre nekoliko dana komentarišući ideju o restauraciji kuće Džafera Deve na Kosovu, objasnio da Nemačka nema problem sa idejom restauracija istorijskih kuća, već je problematičan lik Deve koji je, prema njegovim rečima, bio saradnik nacista.

Jorn Rode je dodao da je pročitao više knjiga o nemačkoj okupaciji u Albaniji u kojima se govori o Devi, kao i da i švajcarski, albanski i američki istoričari takođe navode da bez njega ne bi bila formirana SS divizija „Skenderbeg“.

Kako prenosi Kljan Kosova, Rode je kazao i da je Deva takođe bio pripadnik zloglasne divizije „Skenderbeg“.

Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova.

  Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike