Svedočanstvo o progonu Jevreja na KiM: Manastir Visoki Dečani dobio dokument koji svedoči o zločinima (FOTO)

21.02.2022

06:20

0

U izveštaju se ističe da su svim jevrejskim pripadnicima na ruke stavljene crvene trake sa natpisom "Jude", čim su Nemci došli u Mitrovicu

Svedočanstvo o progonu Jevreja na KiM: Manastir Visoki Dečani dobio dokument koji svedoči o zločinima (FOTO)
profimedia-0645938235 - Copyright Profimedia

Manastir Visoki Dečani saopštio je danas da im je dostavljen vredan dokument o progonu Jevreja na Kosovu i Metohiji tokom Drugog svetskog rata, koji su tada gotovo svi bili srbofoni Jevreji.

Dokument su, kako je navedeno na Tviter nalogu Manastira Visoki Dečani, dobili preko ljudi iz Jevrejskog muzeja u Beogradu povodom nedavnog slučaja menjanja istorije Drugog svetskog rata na Kosovu i Metohiji i negiranja progona Jevreja od kosovsko-albanskih kolaboracionista nacista.

U izveštaju se ističe da su svim jevrejskim pripadnicima na ruke stavljene crvene trake sa natpisom "Jude", čim su Nemci došli u Mitrovicu.

To je bila, kaže se dalje, olakšavajuća mera za brzo iznalaženje Jevreja u cilju masovne odmazde za slučaj bilo kakvog incidenta. Dodaje se i da je to bila olakšavajuća mera "za nasrtanje na Jevreje".

Prema ovom spisu, u Kosovskoj Mitrovici pre rata živelo je 29 jevrejskih porodica sa ukupno 113 članova, 47 muških i 66 ženskih.

Tokom okupacije Mitrovice ostao je samo 16-ogodišnji mladić, koji je uhapšen 1941. godine.

Mladić je proveo izvesno vreme u zatvoru nakon čega su ga streljali Nemci u kasarni u Mitrovici.

U martu 1942. godine, piše u dokumentu, Nemci su odveli 23 porodice za Nemačku, a šest porodica koje su iz Mitrovice pobegle u Prištinu, odvedene su u logor zajedno sa Jevrejima iz Prištine.

 

 

Manastir Visoki Dečani saopštio je i da je stradanje kosovskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata zabeleženo u mnogim dokumentima koji su prevedeni na engleski jezik i koji su svedočanstvo onih koji su za svoju veru stradali od nacističkih saradnika, prenelo je Kosovo onlajn.

Da podsetimo, nedavno je nakon burnih reakcija u javnosti Organizacija UN za razvoj država i teritorija UNDP sa Kancelarijom EU na Kosovu obustavila radove u Južnoj Mitrovici na restauraciji kuće Džafera Deve, istaknutog nacističkog kolaboranta odlikovanog od strane Hitlera.

Inače, radovi na restauraciji kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici započeti su kroz projekat EU koji sprovodi UNDP, ali su reakcije, pre svega srpskih medija, ali i diplomatskih predstavništava na KiM, bile žestoke, tako da su radovi na restauraciji pomenutog objekta obustavljeni.

Deva je poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS divizuju "Skenderbeg".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike