Vulin o odluci Hrvatske da našoj zemlji stopira uvoz ruske nafte: Ovo nije osmi paket sankcija protiv Rusije, nego prvi protiv Srbije

06.10.2022

08:30 >> 09:26

0

Nije ustašama i njihovim saveznicima važno da li nešto ima smisla, već da li će to naškoditi Srbiji, rekao je Vulin

Vulin o odluci Hrvatske da našoj zemlji stopira uvoz ruske nafte: Ovo nije osmi paket sankcija protiv Rusije, nego prvi protiv Srbije
aleksandar vulin mup.gov.rs 2 (16) - Copyright mup.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, reagujući na odluku Hrvatske da stopira uvoz ruske nafte u Srbiju, rekao je da je bolje biti i vojno i politički neutralna zemlja, nego član kluba u kome će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon i pravilo.

„Evropska unija je još jednom dokazala da je klub zemalja koje su imale divizije pod Staljingradom i da je jedina doslednost u njenoj politici osveta slobodnim narodima. Na predlog iskompleksirane ustaške Hrvatske, Srbiji je zabranjeno da uvozi rusku naftu preko jadranskog naftovoda, ali Bugarskoj nije. Objašnjenje da Bugari imaju rusku rafineriju u Burgasu nije se odnosilo na činjenicu da i Srbi u Pančevu imaju rusku rafineriju. Nije ustašama i njihovim saveznicima važno da li nešto ima smisla, već da li će to naškoditi Srbiji. Ustaškim zahtevom koji je usvojila Evropska unija, Srbija je prisiljena da kupuje skuplju iračku naftu i da tako gubi stotine miliona evra koje je mogla korisnije da upotrebi", rekao je Vulin.

On je naveo da će Srbija u bliskoj budućnosti morati da razmisli o izgradnji naftovoda u partnerstvu sa drugim zemljama, jer, kako je rekao, "gde god ustaše budu mogle da napakoste i naškode Srbiji, oni će to i uraditi".

"Evropska unija, u kojoj o našoj sudbini odlučuje sve neuspešnija, a sve pakosnija Hrvatska, je mesto naših budućih poniženja i stradanja i zato je bolje biti i vojno i politički neutralna zemlja, nego član kluba u kome će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon i pravilo. Evropska unija na predlog ustaša nije uvela 8. paket sankcija Rusiji, već prvi paket sankcija Srbiji, podmuklo i ćutke, kako ustaše jedino i znaju", izjavio je Vulin, komentarišući odluku Hrvatske da stopira uvoz ruske nafte u Srbiju.

Ministar Vulin na ovu temu govorio je i posle trilateralnog sastanka sa mađarskim i autstrijskim kolegama o migrantskoj krizi.

Printscreen/Tanjug
Gerhard Karner, Aleksandar Vulin, Peter Sijarto

 

-Čestitam Mađarskoj što se izborila da njeni građani budu izuzeti iz sankcija, ali da kažem da sam iznenađen, šokiran, zgađen odlukom da Srbija ne bude izuzeta. Odluka po kojoj ruska nafta može da bude uvezena u Bugarsku jer Bugari imaju rusku rafineriju u Burgasu, a Srbija ne može  da uveze tu istu naftu zato što ima rusku rafineriju u Pančevu. Pa jel su to sankcije protiv Rusije ili Srbije? Ja se bojim da ovo nije osmi paket sankcija protiv Rusije, nego prvi paket sankcija protiv Srbije, na inicijativu Hrvatske. Hrvatska politika jeste prema Srbiji mešavina loših namera i kompleksa. Ovo je ustaška politika. Gde god je moguće napakostiti Srbiji, eto Hrvatske. Objasnite mi zašto bugarska rafinerija nafte u vlasništvu Rusije jeste razlog za izuzeće od sankcija, ali ruska rafinerija u Pančevu nije razlog za izuzeće Srbije od sankcija. Samo mi to objasnite. Ali nema objašnjenja, poručio je Vulin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike