Takozvano Kosovo na sastanku Evropske političke zajednice, prema Rezoluciji 1244, imaće fusnotu!

05.10.2022

17:42

0

Sastanku u Pragu prisustvovaće lideri iz cele Evrope

Takozvano Kosovo na sastanku Evropske političke zajednice, prema Rezoluciji 1244, imaće fusnotu!
profimedia-0703454856 - Copyright Profimedia

Prvi sastanak Evropske političke zajednice biće održan u četvrtak u Pragu, a tzv. Kosovo će biti predstavljeno uz fusnotu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kosovo je po ranijem dogovoru na regionalnim skupovima predstavljeno uz zvezdicu i fusnostu koja glasi: "Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".

Takozvano Kosovo će na skupu Evropske političke zajednice, inicijative koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljati predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

- Sve dok je Kosovo na dnevnom redu, predstavlja se kao fusnota - navodi Reporteri.

Kosovo je predstavljeno uz fusnotu kao učesnik skupa i na zvaničnom sajtu Evropskog saveta.

Sastanku u Pragu prisustvovaće lideri iz cele Evrope.

Skup će otvoriti sutra u 13 sati premijer Češke Petr Fiala, piše Reporteri. Posle njega, govoriće i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji će se obratiti video-linkom, premijer Norveške Gar Store, premijer Albanije Edi Rama i britanska premijerka Liz Trus.
Nakon toga, biće održan okrugli sto na kome će se razgovarati o miru i bezbednosti, kao i o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji.

Na okruglom stolu koji će voditi Moldavija i Slovačka razgovaraće se o pitanjima mira i bezbednosti.

Evropska politička zajednica, kako navode u Briselu, ima za cilj da promoviše politički dijalog i saradnju radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta.

- Ova platforma za političku koordinaciju ne zamenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces i ne namerava da stvara nove u ovoj fazi - navodi se na zvaničnom sajtu Evropskog saveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike