Brnabić: Otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji - Oni će danas u Pragu videti ko je Aleksandar Vučić

06.10.2022

07:33

1

Autor: 24sedam

" Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić"

Brnabić: Otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji - Oni će danas u Pragu videti ko je Aleksandar Vučić
brnabic hepi printskrim - Copyright Printscreen/HappyTv

Premijerka Ana Brnabić  izjavila je danas da je to što je Hrvatska tražila da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa, u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji i da će Srbija, posle povratka predsednika Aleksandra Vučića iz Praga i njegovog obraćanja u subotu, morati da donese strateške odluke i pravi strateške promene.

- Ova odluka je sve promenila. Govorila sam da će predsednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, mislim da će oni biti pod baražnom vatrom. Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić. Mislim da do sada nisu videli Vučića koji ima jake argumente kojima će da im pokaže svu njihovu bruku. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske izuzmu Srbiju. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine miliona - kazala je Brnabić.

Printscreen/HappyTv
 

 

Premijerka je dodala da je ovo otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.

- Sve ono što Evropska unija zamera Rusiji, to su oni juče uradili nama. Predsednik Vučić danas oko 18 časova ima sastanak sa Fon Der Lajen, i šta on može njima iz EU da kaže.

Premijerka je istakla da će Srbija zbog ovog čina izgubiti stotine miliona evra.

Ovo nikakve veze nema sa dvostrukim aršinima. To, da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice EU, kao na primer što su Bugarsku ili Slovačku, zato što kažu da će ih to ekonomski pogoditi, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske ne izuzmu Srbiju, oni time čine direktnu finansijku štetu Srbiji. Našim građanima i privredi izbijaju stotine miliona evra iz džepa., istakla je ona i dodala:

- U Velikoj Britaniji 250.000 kompanija se ugasilo u prvoj polovini godine, kada imate jednu jaku ekonomiju kao što je Britanija i tako se dešava, a vi to uradite jednoj zemlji kao što je Srbija. Zašto, zato što tražimo da neko nakon 27 godina odgovara za ubice dece u operaciji "Oluja". Neko mora da odgovara, to je osnovna evropska vrednost, a vi nama zbog toga uvodite sankcija ,kazala je premijerka, koja je rekla da se sa predsednikom čula jutros pred polazak u Prag više puta.

Premijerka je istakla da je EU pokazala da je nepouzdan partner, i da su iz Brisela juče uradili ono za šta mesecima već optužuju Rusiju.

- Oni energetiku koriste kao sredstvo ucene, preko energetike vode rat!

Brnabić je, takođe, rekla da Srbija 50 posto nafte uvozi preko Janafa.

- Ovo je osmi paket sankcija, sve zemlje su izuzete osim Srbije. Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili, naši roditelji, naše babe i dede. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu. NIS može da vam pokaže milion prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte. Srbija ne može da koristi rusku naftu, a Bugarska može - istakla je premijerka.

Premijerka je istakla da će predsednik Vučić u Pragu govoriti upravo na delu panela posvećen upravo energetici dodala da se predsednik uvek bori, uvek traži alternativu.

Printscreen/HappyTv
 

 

- Kako god da okrenete, mi ne možemo da nađemo jeftiniju naftu od ove.

- Jedan od postulata Evropske političke zajednice, čiji se prvi samit održava danas, jeste da se šire i jačaju evropske vrednosti. E veče pre tog samita mi smo videli jednu evropsku vrednost. Ni Brisel ni Evropska unija se nisu oglasili - kaže Brnabić.

Premijerka je još jednom podsetila da je predsedniku Vučiću zabranjena poseta Jasenovcu.

- Vučić, koji je i potomak jasenovačkih žrtava, može da ide gde hod hoće na teritoriji Hrvatske, osim u Jasenovac - rekla je Brnabić, koja se zapitala zašto to niko nije osudio.

- Onda su našli čoveka koji je lažno optužio predsednika Vučića da je mučio zatvorenike u Petrinji, lažno je svedočio čovek. Na svu sreću Vučić nikada u životu nije bio u Petrinji. I je li odgovarao taj čovek? Nije... Bio je i jedan hrvatski branitelj, koji je pretio predsedniku Srbije smrću i je li odgovarao? - zapitala se premijerka.

- I šta će Brisel da kaže, verovatno ništa. Jedva čekam danas, nekako sam sa zebnjom očekivala današnji samit, a sada zaista očekujem sa zadovoljstvom istupanje predsednika Vučića. Znam koliko je pravda, koliko su argumenti na našoj strani.

 

 

SKANDAL U EU! SRBIJI ZABRANJEN UVOZ RUSKE NAFTE! Izuzeće od novih sankcija dobili Bugari

Države članice Europske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU. Na insistiranje Hrvatske na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem taj paket obuhvatiće i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike