Vučić u Pragu: Danas prvi sastanak Evropske političke zajednice, osnivački akt i pritisci na Srbiju

06.10.2022

05:05

0

Neke od tema kojima će se na skupu baviti evropski lideri jesu mir i bezbednost, energija, klima i ekonomska situacija

Vučić u Pragu: Danas prvi sastanak Evropske političke zajednice, osnivački akt i pritisci na Srbiju
Brisel EU Tan2022-10-5_92923667_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Prvi sastanak takozvane Evropske političke zajednice održaće se danas u Pragu, a nova platforma okupiće evropske lidere na razgovoru o ključnim pitanjima koja utiču na evropski kontinent. 

Neke od tema kojima će se, na skupu čiji je domaćin predsednik Češke Miloš Zeman, baviti evropski lideri, jesu mir i bezbednost, energija, klima i ekonomska situacija. Sastanak počinje u 13 sati, a završava se konferencijom za novinare nakon 19.30. Tokom sastanka biće održani bilateralni susreti šefova pojedinih zemalja.

Učešće na samitu potvrdile su 44 zemlje Evropske unije, zemlje kandidati za EU, države Zapadnog Balkana i saveznici EU. Srbiju će na ovom skupu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Evropska politička zajednica je inicijativa koju je prvobitno predložio francuski predsednik Emanuel Makron.

tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Emanuel Makron

 

Dan kasnije, 7. oktobra, češka prestonica biće domaćin neformalnog samita Evropske unije koji će se takođe održati u Praškom dvorcu, a lideri 27 država članica razgovaraće o sankcijama Rusiji, energetskoj krizi i ekonomskoj situaciji.

Poziv liderima za prvi sastanak Evropske političke zajednice u Pragu uputio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Lideri EU će razgovarati o tome kako da pojačaju podršku Ukrajini posle poslednjih dešavanja, uključujuć potez Rusije prošle nedelje, kada je proglasila aneksiju četiri regiona Ukrajine, zatim o zajedničkim narednim koracima za borbu protiv rastućih cena energije, a tema će biti i evropski odgovor posle isticanja gasa iz gasovoda "Severni tok".

Instagram/buducnostsrbijeav
Šarl Mišel

 

Cilj ove zajednice jeste da ujedini zemlje na evropskom kontinentu, obezbedi platformu za političku koordinaciju i podstakne politički dijalog i saradnju o pitanjima od zajedničkog interesa i zajednički rad na jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta Evrope u celini. Završna plenarna sednica održaće se za večerom, a nije predviđen pisani zaljučak ovog prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Vučić: Prag prilika za raznovrsne predloge

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da još nema dnevnog reda ovog skupa, ali i naveo da će to biti prilika da se čuju raznovrsni predlozi.

- Da vidimo kako izgleda kada imate na jednom mestu i Azerbejdžan, Jermeniju, Ukrajinu, Gruziju, Beograd, Amsterdam... Sve sa različitih delova Evrope, ili onih u susedstvu - rekao je Vučić.

Instagram/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić

 

Ana Brnabić: Vučić će u Pragu biti pod baražnom paljbom

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Pragu imati izuzetno teške sastanke i da će, ako se uzmu u obzir činjenica da Srbija nije uvela sankcije Moskvi, biti sam protiv svih učesnika.

- U Pragu će sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom, biće izložen pitanjima - zašto nismo uveli sankcije, zašto smo jedini, kakva je naša spoljna politika... - rekla je Brnabićeva, i naglasila da ne bi bila u koži predsednika.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Ana Brnabić

 

Dodala je da će se na samitu postaviti i pitanje da li su stavovi Srbije u skladu sa evropskim vrednostima.

- O kakvim evropskim vrednostima pričamo, ako vidimo njihova obećanja Severnoj Makedoniji, Albaniji? - rekla je premijerka, i dodala da su velike sile počele selektivno da primenjuju međunarodno pravo i da ga tumače kako god hoće.

Zečević očekuje osnivački akt i pritisak na Srbiju

Naučni savetnik u Institutu za evropske studuje Slobodan Zečević izjavio je da od osnivačkog sastanka Evropske političke zajednice u Pragu ne očekuje fundamentalne odluke, već samo neki vid osnivačkog akta, ali ne isključuje da će biti pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

- Sigurno da će biti pritisaka na Srbiju i predsednika, naročito za uvođenje sankcija Rusiji, jer odskačemo među te 44 države, zato što su sve uvele sankcije, sem nas i Turaka. Čak su uvele neutralna Švajcarska i Norveška, koja nije članica EU - ocenio je Zečević za Tanjug.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Slobodan Zečević

 

On smatra da je ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona o osnivanju Evropske političke zajednice sračunata na ublažavanje pritiska na proširenje EU, jer on misli da Unija nije spremna za nove prijeme, ali da treba dati neku perspektivu državama koje čekaju na članstvo.

Stvaranje geopolitičke zajednice

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da praški susreti mogu da utiču na politiku srpske vlade ukoliko, kako kaže, ona izabere potpunu integraciju u takozvani zapadni svet.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

 

- Sastanak u Pragu zamišljen je kao stvaranje geopolitičke zajednice u koju bi, pored zemalja članica EU, ušle i zemlje koje pretenduju za članstvo, a s druge strane evropskoj geopolitici koja u ovom trenutku konkretno podrazumeva snažnu političku distancu prema Rusiji, odnosno uvođenje sankcija Rusiji - rekao je Stanković za Tanjug.

Kako kaže, u meri u kojoj je Srbija spremna da prihvati tu logiku uvođenja sankcija prema Rusiji u toj meri će, ističe, i taj sastanak uticati na buduću politiku Srbije, odnosno na formiranje Vlade, njen sastav i na njeno funkcionisanje.

Smatra da će Srbija, ukoliko prihvati članstvo u Evropskoj političkoj zajednici, u skorije vreme morati da uvede sankcije Rusiji, ali ocenjuje da Srbija neće tako lako promeniti sadašnju politiku političke neutralnosti po pitanju sukoba u Ukrajini.

Veruje da će se Srbija zadržati na sadašnjoj politici, a to je da se ne uvode sankcije Rusiji, ali da se ne priznaju rezultati referenduma, aneksija Krima i legitimitet vojne operacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike