Šarl Mišel poslao poziv liderima zemalja EU: U Praškom dvorcu 6. oktobra prvi sastanak Evropske političke zajednice

03.10.2022

08:57

0

Završna plenarna sednica održaće se za večerom, a nije predviđen pisani zaključak prvog sastanka Evropske političke zajednice

Šarl Mišel poslao poziv liderima zemalja EU: U Praškom dvorcu 6. oktobra prvi sastanak Evropske političke zajednice
Mišel - Copyright Lukas Barth/Pool Photo via AP

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poslao je danas poziv liderima zemalja EU za prvi sastanak Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu, a dan kasnije i neformalni samit Evropskog saveta.

Na sastanak su pozvane i zemlje kandidati Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, kao i BiH i tzv. Kosovo, Turska, Velika Britanija, zemlje istočnog partnerstva Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, ali I Švajcarska, Lihtenštajn, Islan, Norveška.

Vučić na Samitu u Pragu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da će se tek videti ko će sve biti prisutan na prvom Samitu evropske političke zajednice u Pragu, ali da će on ukoliko bude prisustvovao iznositi stavove Srbije. Kako je naglasio videće se šta će sve da se dešavati uoči skupa u Pragu 6. oktobra. "Videćemo sve. Ako budem prisustvovao iznosiću stavove Srbije, ali videćemo stvari se danas menjaju neverovatnom brzinom", rekao je Vučić.

Lideri EU će razgovarati o tome kako da pojačaju podršku Ukrajini, posle poslednjih dešavanja, uključujući potez Rusije prošle nedelje da proglasila aneksiju četiri regiona Ukrajine, zatim zajedničkim narednim koracima za borbu protiv rastućih cena energije, a tema će biti i evropski odgovor posle isticanja gasa iz gasovoda Severni tok.

 

"Na našem sastanku ćemo razgovarati o tome kako da nastavimo da pružamo snažnu ekonomsku, vojnu, političku i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno“, rekao je Mišel.

On je podsetio na dogovor lidera u junu, kada je bilo rešeno da se pokrene Evropska politička zajednica, čiji je cilj da ujedini zemlje na evropskom kontinentu i obezbedi platformu za političku koordinaciju i podstakne politički dijalog i saradnju o pitanjima od zajedničkog interesa i zajednički rad na jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta Evrope u celini.

Sastanak će biti održan u Praškom dvorcu 6. oktobra, uvodnom plenarnom sednicom od 13.00 do 14.00 časova, a zatim počinju diskusije na okruglom stolu do 16.00 časova. Na kraju dana je ostavljen prostor za bilateralne sastanke.

Završna plenarna sednica održaće se za večerom, a nije predviđen pisani zaključak ovog prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Sutradan, na neformalnom sastanku šefova država i vlada EU, tri ključne teme su na stolu: ruski rat u Ukrajini, energetika i ekonomska situacija, eskalacije situacije na terenu sa kampanjom za nacionalnu mobilizacu u Rusiji, lažne „referendume“ i nezakonitu aneksiju ukrajinskih teritorija.

Predsednik Evropskog saveta traži od lidera EU da budu “jedinstveni i čvrsti u našem odgovoru” i da pokažu da EU “solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom ostaje nepokolebljiva”.

Mišel najavljuje debate o tome kako najbolje zaštititi evropsku kritičnu infrastrukturu.

“Rat u Ukrajini ima dramatičan uticaj na energetsku situaciju u Evropi, sa efektom prelivanja na našu ekonomiju. Naš primarni cilj je da garantujemo sigurnost snabdevanja i pristupačnu energiju za naša domaćinstva i preduzecja, posebno kada se približavaju zimski dani. Mi ćemo proceniti odluke koje su već donete u vezi sa tim i dati smernice o daljim akcijama potrebnim da bi se obezbedio dobro koordiniran evropski odgovor”, stoji u pismu Mišela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike