Kancelarija za KiM povodom ranjavanja u Gračanici: Stoti incident prema Srbima u 2022. godini

02.10.2022

11:53

0

Kancelarija za KiM oglasila se saopštenjem povodom sinoćnjeg ranjavanja Srbina, koji je sa prostrelnom ranom u predelu desne butine primljen u KBC Gračanica

Kancelarija za KiM povodom ranjavanja u Gračanici: Stoti incident prema Srbima u 2022. godini
ranjeni-miric-laplje-selo Kancelarija za KiM - Copyright Kancelarija za KiM

Od početka godine ovo je ukupno stoti incident prema Srbima na KiM, saopštila je Kancelarija za KiM povodom sinoćnjeg ranjavanja Srbina, koji je sa prostrelnom ranom u predelu desne butine primljen u KBC Gračanica.

Kako se navodi u saopštenju "prethodne noći u Lapljem Selu upucan je Srbin Ljubomir Mirić (55). On je sa prostrelnom ranom u predelu desne butine sinoć 23 časa primljen u KBC Gračanica. Njegovo stanje je sada stabilno i nije životno ugrožen".

"Povređenog Srbina odmah su posetili Ljiljana Šubarić, gradonačelnica Gračanice, Novak Živić, predsednik Privemenog organa Grada Priština i Milan Joksimović, predsednik Privremenog organa Opštine Lipljan, kako bi se uverili u zdravstveno stanje pacijenta i ponudili svu potrebnu pomoć kako bi imao najkvalitetniju negu za što brži oporavak", piše u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava zabrinutost zbog ovog napada na Ljubomira Mirića i zahteva da napadač bude uhapšen i adekvatno sankcionisan.

Prema rečima samog oštećenog, na njega je pucao Albanac koji godinama živi u okolnom mestu i koga zna odranije.

"Nema sumnje da i ovaj incident unosi dodatni nemir i onespokojava srpski narod u pokrajini, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija nadležnih. Izlivi nasilja na KiM kojima gotovo svakodnevno svedočimo nesumljivo su posledica ratnohuškačke retorike političara iz Prištine koji svojim izjavama zveckaju oružjem i tako podstiču incidente na terenu", piše u saopštenju.

Srpska lista: Nastavljen niz neosnovanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji

Istim povodom oglasila se i Srpska koja navodi najoštrije osuđuje ranjavanje Ljubomira Mirića koje se dogodilo sinoć u Lapljem selu "čime je nastavljen poražavajući niz neosnovanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Samo pukom srećom i predanim radom lekara KBC Gračanica Ljubomir Mirić je, iako teško ranjen, živ i u stabilnom stanju. Zahtevamo od nadležnih organa da najhitnije reaguju, pronađu počinioca ovog gnusnog napada, za koga povređeni Mirić tvrdi da je Albanac, i najoštrije kazne zbog ovog nedela", piše u saopštenju.

Srpska lista navodi da "očekuje da policijski i sudski organi počnu da rade svoj posao i kažnjavanjem odgovornih za napade na Srbe pošalju poruku svima da je nasilje neprihvatljivo ponašanje, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinioca".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike