Srpska lista: Priština odbija da sprovede dogovor o ZSO, u nadi da će Srbi odustati i napustiti svoja ognjišta

02.10.2022

09:54

0

Srpska lista se oglasila nakon što je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja izjavila da nema "pravih argumenata zašto bi trebalo da postoji ZSO"

Srpska lista: Priština odbija da sprovede dogovor o ZSO, u nadi da će Srbi odustati i napustiti svoja ognjišta
Lajčak i Eskobar sa predstavncima Srpske liste 2 Kosovo onlajn - Copyright Kosovo onlajn

Uporno odbijanje Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština nije slučajno, već plansko i institucionalno nasilje  koje se sprovodi sa ciljem trajne diskriminacije srpskog naroda od strane kosovskih institucija, a sve u nadi da će Srbi odustati i napustiti svoja ognjišta, navodi se u saopštenju Srpske liste nakon što je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja izjavila da nema "pravih argumenata zašto bi trebalo da postoji ZSO".

"Dobro znaju u Prištini da su predstavnici Srpske liste, i u Skupštini, i u Vladi, ali i na lokalnom nivou na svim sastancima sa albanskim predstavnicima, ali i predstavnicima ambasada, međunarodnih organizacija i institucija insistirali na formiranju Zajednice srpskih opština, kao krovne institucija srpskog naroda, na čije se formiranje Priština obavezala još pre više od devet godina", piše u saopštenju.

Srpska lista dalje navodi da "isto tako na tim sastancima zahtevamo da se prestane sa institucionalnim nasiljem koje Priština sprovodi podizanjem lažnih optužnica i pretnjom naoružanim formacijama, kao i potrebi da se poštuju prava našeg naroda i vladavina prava uopšte".

"O svemu navedenom postoje zvanični zapisnici, naše izjave, ali i izjave naših sagovornika. Sa druge strane, laž je da o potrebama našeg naroda brine Aljbin Kurti i Mimoza Kusari Ljilja, oni isti koji šalju naoružane specijalne na goloruki narod, oni isti koji kažu da im je stalo do potreba srpskog naroda, pa se logično nameće pitanje zašto ne povuku odluku o preregistraciji kada vide da Srbi na taj ultimatum neće pristati? Zašto ne vrate manastiru Visoki Dečani zemljište koje im je uzurpirano, ili ne prestanu da šikaniraju naše sveštenike kada u crkvi u Prištinu žele da služe liturgiju i okupljaju stradalni narod?Licemerno je da Mimoza Kusari Ljilja govori o pravima Srba, misleći da smo zaboravili da je dok je bila gradonačelnica Đakovice naređivala rušenje srpskih kuća i zabranjivala Srbima da posete svoje crkve, svoje kuće, pa čak i groblja na kojima su porušeni srpski spomenici i prekopani srpski grobovi. Naravno, sve dok nas Mimoza Kusari Ljilja i Aljbin Kurti napadaju, srpski narod će znati da smo na pravom putu, da nismo spremni da se odreknemo naših nacionalnih interesa. Kao i do sada, mi ćemo biti uz svoj narod i ispred njega boreći se za njegova prava koja mu uskraćuju vlastodršci iz Prištine bez obzira na pritiske kojima smo izloženi", piše u saopštenju Srpske liste.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike