Zamka tzv. Kosova: Srbi kao taoci Ustavnog suda lažne države

30.09.2022

10:10

0

"Sve te nadležnosti moraju da budu u skladu sa kosovskim zakonima".

Zamka tzv. Kosova: Srbi kao taoci Ustavnog suda lažne države
ilustracija - Copyright printscreen/youtube/Kosovo online

Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), na kojem su radile nemačka fondacija Fridrih Ebert Štiftung i Evropski institut za mir, obuhvata sve predviđeno Briselskim sporazumom, ali i mogućnost da Priština precrta ono što joj ne odgovara, pišu današnje "Novosti".

ZSO, u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo, trebalo bi bi da ima predsednika, potpredsednika, savet, grb, zastavu, pravo odlučivanja u zdravstvu, obrazovanju, urbanom planiranju, eknomskom razvoju, piše u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid.

Po dokumentu, na kojem radi ta nemačka fondacija, predviđa se da Asocijacija-zajednica ima svoj budžet, imovinu, pravo da je Srbija finansira, bez plaćanja poreza i taksa, kao i da ostvaruje kontakte i saradnju sa drugim asocijacijama-zajednicama u svetu, pišu Novosti i preciziraju da je to sve ono što je "predviđeno dogovorom postignutim pre devet godina".

Novosti takođe napominju i da "sve te nadležnosti moraju da budu u skladu sa kosovskim zakonima".

U poslednjem članu 14. stav 4, kako Novosti prenose, piše da po odluci Prištine "sve navedeno i predviđeno može da bude precrtano".

- Vlada može u bilo kom trenutku da iskoristi ustavom predviđeno pravo da Ustavnom sudu uputi pitanja koja se odnose na ustavnost bilo kog aspekta rada i funkcionisanja Asocijacije-zajednice. Odluke i mišljenja suda obavezujuća su za Asocijaciju-zajednicu - pišu Novosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike