Ambasador Hil: Dijalog mora proći kroz nekoliko kritičnih tačaka, uključujući i ZSO

15.09.2022

08:08

0

On je istakao da SAD u potpunosti podržavaju napore Evropske unije da posreduje u dijalogu

Ambasador Hil: Dijalog mora proći kroz nekoliko kritičnih tačaka, uključujući i ZSO
Vučić Hil Tan2022-8-23_93910253_0 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil kazao je da u dijalogu mora doći do dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, dodajući da Srbija i Kosova možda jesu specifični, ali problem kao njihov je već mnogo puta viđen u Evropi, prenosi Reporteri.

Hil je istakao da svaka strana u dijalogu mora nešto dobiti. Prema njegovim rečima, u Evropi postoji mnogo modela sličnih ZSO.

On je istakao da SAD u potpunosti podržavaju napore Evropske unije da posreduje u dijalogu.

"Sjajno je što su Evropljani umešani u ovo jer oni odlično poznaju te obrasce“, rekao je Hil za agenciju Beta.

Upitan da li je Kosovo spremno da primeni sporazum o ZSO, on je rekao da će na kraju "biti neke vrste dogovora” i da akteri znaju da se on mora postići na način da sve strane dobiju nešto.

"Na kraju videćemo napredak i pomirenje“, rekao je Hil.

On je naglasio da u novom okviru dijaloga ima mnogo starih elemenata i da je jedno od glavnih pitanja kakva će biti budućnost Srba na Kosovu.

Stav SAD je, naglasio je on, da bi priznanje nezavisnosti Kosova bilo dobro za sve, ali da je u ovom trenutku važan dijalog.

"Dijalog mora da prođe kroz nekoliko kritičnih tačaka, uključujući i pitanje ZSO. Cilj EU je da postigne potpunu normalizaciju odnosa, kako bi životi ljudi mogli da se nastave normalno i da ekonomija i drugi faktori mogu da napreduju. Ohrabruje što o ovome razmišlja i Srbija, pogotovo što je u Skupštini održana sednica o Kosovu. Teška je to tema, posebno u Srbiji. Niko ne može reći da je ovo lako, posebno za ljude ovde“, rekao je Hil.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike