Premijerka Brnabić: Sve što čujemo iz Hrvatske je, najblaže rečeno, skandalozno

26.09.2022

15:05

0

U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe

Premijerka Brnabić: Sve što čujemo iz Hrvatske je, najblaže rečeno, skandalozno
Ana Brnabić Tan2022-9-24_112330611_1 - Copyright Tanjug/ Miloš Milivojević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je sinoć skandaloznim reči predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Hrvatska ne mari za srpsku decu ubijenu tokom rata u Hrvatskoj, rekao da mu je priča o deci "postala nepodnošljivo gadljiva".

Milanovićev je to izjavio nakon hrvatskog odbijanja zahteva Srbije, koja traži pravdu za ubijene srpske civile na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Milanović je, pored ostalog, u subotu rekao da mu je priča o deci "postala nepodnošljivo gadljiva", povodom izjave predsednika Vučića o slučaju zločina tokom akcije "Oluja".

"Sve što čujemo iz Hrvatske u najmanju ruku je skandalozno. Došli smo do toga da čujemo da je njemu gadno to što Vučić pominje pobijenu decu. Dakle, gadna je priča, ali nije gadno ubijanje? Ovo je prava iskrena istinska evropska vrednost. Da, tačno je, trebalo je da se sudi pred zagrebačkim sudovima, da ste postupali kao čovek iz zemlje gde postoji pravda, ali ni pred vašim, ni pred bosansko-hercegovačkim sudovima ne postoji, pa ćemo onda mi da tražimo pravdu", rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je podsetila da, kako je rekla, te sramotne izjave traju preko tri meseca.

"Tri meseca nismo čuli nijedan jedini glas iz EU da kaže: "Čekajte, kako možete da pričate, optužujete Srbiju, da ćete da zaustavite njene EU integracije zato što traže ubice dece?" Ne, oni puštaju hrvatske zvaničnike da divljaju. Premijer Andrej Plenković, predsednik Milanović divljaju. Da dođu dotle da kažu kako im je "gadno" da Aleksandar Vučić priča o ubijenoj deci? Jel su to evropske vrednosti? Ubijeno je četvoro dece starih od šest do 13 godina. Ako su to vrednosti današnje Evrope, ja to ne mogu da verujem, to je meni poražavajuće", naglasila je Brnabić.

Brnabić je otkrila i da Zoran Milanović, na slovenačkom Bledu, kada sedi pored Vučića, onda kaže da "nikako neće blokirati put Srbije u EU", ali kada govori u Zagrebu, onda je jak i hrabar.

"Predsednik Vučić je mnogo direktniji kada govori tet-a-tet sa nekim, odnosno, jedan na jedan, pa je možda Milanović samo hrabriji kad ne sedi pored Vučića", dodala je ona.

Premijerka je, takođe, istakla da je Hrvatska etnički najčistija država u Evropi.

"To je pokazao njihov popis. Srba je trenutno u Hrvatskoj ostalo nešto više od tri odsto. Pre 21 godine, odnosno, 1991. godine, bilo je 12,2 odsto Srba, 2011. godine je bilo 4,1 odsto, a sada 3,2. Kakve su to evropske tekovine? Preko 93 odsto stanovništva čine etnički čisti Hrvati i danas nam spočitavaju da nećemo ući u EU zato što gonimo ubice dece već 27 godina", rekla je premijerka Srbije.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Hrvatska je saopštila u subotu da neće da postupi po zamolnici Srbije i da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred beogradskim sudom, naglasivši da hrvatski piloti mogu da budu mirni i sigurni.

Bonus video:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti