Nedelja usred srede: Vučić govori u sedištu UN, promovisani najmlađi oficiri VS, Dan srpskog jedinstva i zastave

21.09.2022

18:10

0

Predsednik Srbije uručio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje

Nedelja usred srede: Vučić govori u sedištu UN, promovisani najmlađi oficiri VS, Dan srpskog jedinstva i zastave
nedelja u sred srede - Copyright 24sedam/Tanjug

Predsednik Srbije boravi u Njujorku, gde govori na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a proteklih dana imao je na desetine bilateralnih susreta sa liderima iz celog sveta.

Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

U Bijeljini je svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i najviši zvaničnici Republike Srpske. Istovremeno je ozvaničen i početak izgradnje auto-puta Rača-Bijeljina.

Izuzetno težak period za našu zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se danas na Generalnoj skupštini UN, a proteklih dana, na marginama ovog znalajnog skupa, imao je na desetine susreta sa liderima iz celog sveta. Vučić je istakao da je ovo izuzetno težak period za našu zemlju, ali da uprkos tome ima i dobre vesti.

Instagram/buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić u sedištu UN pred početak Generalne skupštine

 

"Dobio sam još jednu notu o povlačenju priznanja tzv. Kosova, tako da i u tom smislu jačamo pozicije i nastavićemo da se borimo i da se pozivamo na međunarodno javno pravo i Povelju UN", naveo je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da mnogi sa zebnjom očekuju kako će predsednik Aleksandar Vučić predstaviti poziciju Srbije pred GS UN, dodajući da je danas najvažniji dan za Srbiju tokom boravka predsednika u Njujorku.

Promocija oficira Vojske Srbije

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održana je ispred Doma Narodne skupštine, a u prve oficirske činove promovisano je 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Najboljim kadetima uručeni su pištolji sa posvetom od strane predsednika Vučića.

 

-Ova svečanost je izraz poštovanja koja država Srbije koja ima prema budućim vojnicima koji žele da budu u sistemu odbrane Srbije. Srbija je danas mnogo bogatija, bogatija za još jednu generaciju potporučnika koja ne pamti ratove. Čestitam vam završetak školovanja. Gledajući kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije nezamislivo je bez stvaranja velikih domena naše vojske. Birajući profesiju oficira oni iskazuju svoje rodoljublje. Ko bolje od vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir, rekao je Vučić obraćajući se najmlađim oficirima. 

Dan srpskog jedinstva

U Bijeljini je održana centralna manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i najviši zvaničnici Republike Srpske.

 

 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

 

- Pozdravljam vas u ljubavi Hristovoj. Srećan vam praznik - Dan narodnog jedinstva, slobode i zastave naroda Republike Srpske i Republike Srbije. Za nas sve počinje zastavom koja se Konstantinu ukazala na nebu sa znakom Gospoda Isusa Hrista - kazao je patrijarh srpski Porfirije podsećajući na slobodu koja je postala temelj evropske civilizacije. 

Orden za Orbana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. 

 

"Sa velikim ponosom konstatujem da odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije, za izuzetna dostignuća, u razvoju prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Mađarske. Hvala vam na snažnom doprinosu u unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Mađarske, koja je u stalnom usponu, i sada na najvišem stadijumu u modernoj istoriji", rekao je Vučić.

Orban je rekao da mu je velika čast što je mogao da preuzme orden.

„Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još na funkciji. Ne smatram da me ordenom otpuštate, već ohrabrujete. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već za ono što ću ubuduće činiti za srpsko-mađarsko prijateljstvo“, poručio je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike