Himna srpskoj zastavi: Pesma koja objedinjuje sve Srbe, a polazi sa Kosmeta (VIDEO)

15.09.2022

13:04

0

Pesma je "revitalizacija srpskog nacionalnog bića kroz iskazivanje srpske zastave"

Himna srpskoj zastavi: Pesma koja objedinjuje sve Srbe, a polazi sa Kosmeta (VIDEO)
Himna srpskoj zastavi Youtube Kancelarija za KiM printscreen - Copyright Youtube/Kancelarija za KiM

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, objavljena je i Himna srpskoj zastavi na tekst pesme Laze Kostića.

"Sa Kosova danas poleće pesma o srpskoj trobojci, a krila su joj Morava i Drina, krila su joj i naši studenti i profesori sa pedagoških i učiteljskih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske, krila su joj naša velika ljubav prema svojoj zemlji narodu i zastavi. Želeli smo na taj način da vaspitavamao mlade generacije – u duhu nacionalnih vrednosti, u duhu patriotizma i prema nacionalnim simbolima", rekla je za RTS profesorka Biljana Pavlović, koja je i kompozitor.

Profesor Boško Milovanović rekao je da je pesma "revitalizacija srpskog nacionalnog bića kroz iskazivanje srpske zastave".

"Univerzitetski profesori su se udružili i dali najsnažniji umetnički dojam ove pesme koja objedinjuje svakog čoveka pojedinačno u našoj lepoj zemlji, a polazimo sa Kosova i Metohije", rekao je Milovanović.

 

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Univerziteta u Prištini – Kosovska Mitrovica, Eparhije raško-prizrenske, Kopnene vojske Vojske Srbije, Kulturno-prosvetnog udruženja Rašanka iz Novog Pazara, uz učešće osam učiteljskih i pedagoških fakulteta iz Srbije i Republike Srpske  (Učiteljski fakultet u Prizrenu–Leposavić, Učiteljski fakultet u Beogradu, Pedagoški fakultet u Užicu, Pedagoški fakultet u Vranju, Pedagoški fakultet u Somboru, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Filozofski fakultet u Banjaluci, Pedagoški fakultet u Bijeljini, uz podršku Fakulteta umetnosti u Zvečanu i studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Projekat je podržan od strane srpskih institucija na Kosovu: Opština Leposavić, Opština Kosovska Mitrovica i Opština Zvečan i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Tekst pesme napisao je Laza Kostić, a na njenom muzičkom oblikovanju radili su profesori Univerziteta u Prištini ‒ Kosovskoj Mitrovici. Prof. dr Biljana Belojica Pavlović komponovala je melodiju, dok su na aranžmanu radili doc. dr Petar Ilić, Lazar Marić i Dušan Popović. Ekranizaciju pesme obavio je Igor Vuković. 

Spot je snimljen u porti manastira Manasija i u porti manastira Pećka Patrijaršija. Deo spota rađen je na srednjovekovnom gradu Zvečanu. U spotu učestvuju i oficiri Kopnene vojske Vojske Srbije, kao i Jelena Spirić, istaknuti solo pevač iz Kosovske Mitrovice.

U projektu je učestvovalo 20 profesora sa svih učiteljskih i pedagoških fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj i oko 30 studenata. Ovaj projekat imaće dalekosežan značaj u  nacionalnom vaspitanju mladih generacija, kao i u promovisanju, negovanju i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa i identiteta, te poštovanja nacionalnih simbola.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike