Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave: Vučić - jedini način koračanja ka slobodi je ujediniti se (FOTO/VIDEO)

15.09.2022

09:20

0

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta

Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave: Vučić - jedini način koračanja ka slobodi je ujediniti se (FOTO/VIDEO)
aleksandar vučić (2) - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma. Prošle godine Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je na Savskom trgu, kod Spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Veliki broj građana okupio se da pozdravi predsednika i prisustvuje svečanosti. 

Svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srbije i Republike Srpske.

Hor je uz poratnju orkestra izveo i pesmu "Oj Srbijo, mila mati". 

Okupljenima se obratio patrijarh Porfirije

- Pozdravljam vas u ljubavi Hristovoj. Srećan vam praznik - Dan narodnog jedinstva, slobode i zastave naroda Republike Srpske i Republike Srbije. Za nas sve počinje zastavom koja se Konstantinu ukazala na nebu sa znakom Gospoda Isusa Hrista - kazao je patrijarh podsećajući na slobodu koja je postala temelj evropske civilizacije. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Naša zastava je vidljivi znak našeg jedinstva i upućuje na to kojim putem smo se zaputili i treba da idemo.

- Nezavisno od kulturnih različitosti gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja povezuje naš narod, čini ga jednim, jedinstvenim i neponovljivim, a to je pravoslavna veta i SPC - kazao je Porfirije dodajući da gde ima crkve ima i našeg naroda.

Kroz istoriju su se granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale, ali konstanta i garant kako u prošlosti i sadašnjosti. ali i budućnosti našeg trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, koju ni za šta nismo menjali i koja nas je očuvala jedinstveno.

- Naše jedinstvo nije u brojkama, nije zasnovanoi na krvi i tlu, nije u kvantitetu nego u kvalitetu. Naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo - mi smo kroz istoriju bili pod razni,m zastava koje nisu odražavale naš kulturni identite, pod onima pod kojima smo se samoporicali - treba da učimo iz svoje prošlosti. I danas smo izraženi pritiscima raznih politika koje žele da izmene naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što nismo bili niti jesmo niti želimo da budemo. Za snagu jednog naroda neizmerno su važni ekonomija, bezbednost, i tu smo na dobrom putu, ali ako nema duhovnog zdravlja narod liči na orah sa tvrdom ljudkom ali bez jezgra i ploda. Takav tvrd orah i najmanjim udarom razbija se u paramparčad i od njega ne ostaje ništa. Ako se narod odrekne duše on lagano odumire i postaje leš - naglasio je Porfirije. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Naša zastava je znak sposobnosti, znage i zrelosti kroz koje nas drugi prepoznaju, ali i mi druge prepoznajemo i poštujemo - istakao je patrijarh. 

Obraćanje Željke Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ovo dan kada slavimo naš identitet i vrednosti na kojima počivamo. 

Ona je istakla kako živimo u vremenima kada nam je potrebno jedinstvo i racionalnost kako bismo išli napred. 

- Republika Srpska će se osećati sigurnije zato što postoji Srbija kao pokretač razvoja u regionu i faktor stabilnosti - navela je Cvijanovićeva. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Istakla je da je Srbija oslonac Republike Srpske na svim pitanjima. 

- Podignimo visoko naše trobojke, koje su uvek bile simbol našeg jedinstva - zaključila je Cvijanovićeva. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Vučić se obratio prisutnima

- Hvala vam što ste danas ovde u ovolikom broju ma odakle da dolazite. Hvala vam svima koji razumete koliko je značajan današnji dan za Srbe - kazao je Vučić.

- Postojalo je jedinstvo seljaka i građana, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve, kada smo krenuli u probijanje Solunskog fronta. Jedini način koračanja ka slobodi je ujediniti se - dodao je.

Pravo na različitost je suština svake slobode. Samo tako možemo da ostanemo ujedinjeni i zajedno.

- Svoje različitosti moramo razumeti i ujediniti se ka slobodi. Kada je svet u ozbilnoj krizi, to je najvažnije. Moramo da razumemo trenutak u kojem danas živimo. Nasrnuli su na KiM, hoće da do kraja završe ono što su odavno počeli, a ja mogu samo jednu stvar da im poručim - hoćete da uzmete našu zemlju i po dužini i po širini, a mi vam ni pedlja naše zemlje nećemo dati. Poručujem - mali smo, ali pravdu, pravo i odlučnost jednog naroda ne možete da pobedite. Ne možete da pobedite jedinstvo jednog naroda - kazao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

To što ponekad živimo u različitim državama ne znači da ne znamo da smo svi Srbi.

- Ovaj dan nije dan tri reči i simbola, već suštine našeg postojanja. Prvi je naša zastava od tri boje koja daje snagu za prepreke koje postoje. Drugi je sloboda, a treći jedinstvo. Oni koji hoće da budu drugačiji  moraju da budu slobodni, a oni slobodni moraju biti ujedinjeni. Sve drugo vodi u gubitak naroda i nove poraze - upozorio je predsednik.

Mir i sloboda se čuvaju samo pod jednom zastavom.

- Nema prečeg posla za nas od okupljanja pod zastavom koja znači slobodu. Zato vas pozivam da svi donesete svoje zastave pod ovu zastavu. Pokažimo da svi možemo pod jednu - kazao je Vučić.

- Živela Republika Srpska! Živela Srbija! - zaključio je predsednik Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Obraćanje Milorada Dodika

Dodik je na početku obraćanja poželeo Vučiću dobrodošlicu "među svoje". 

Podsetio je i da se naša zastava vijorila nad Belom kućom. 

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da srpski narod mora da ostane čvrst i istrajan i da se bori i čuva svoje jedinstvo.

Izbođenjem pesme "Ovo je Srbija" svečana manifestacija je završena. 

Kod Pavlovića mosta vezane zastave Srpske i Srbije

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini je organizovano vezivanje zastava Republike Srpske i Srbije kod Pavlovića mosta.Organizatori su Udruženje veterana Garde Panteri i meštani sela Badovinci i Popovi.

Pre ove svečanosti, predsednik Vučić je u Bijeljini prisustvovao svečanosti povodom početka izgradnje deonice autoputa Bijeljina – Rača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike