Kurti se pravda što Erdogan nije posetio Kosovo, pa zapretio: "Pojačanom nasilju Srbije bliži se kraj"

08.09.2022

08:28

0

Kurti se osvrnuo i na posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i Zagrebu i činjenicu da turski predsednik u okviru balkanske turneje nije posetio Kosovo

Kurti se pravda što Erdogan nije posetio Kosovo, pa zapretio: "Pojačanom nasilju Srbije bliži se kraj"
Aljbin Kurti - Copyright Printscreen/Facebook/Albin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je da Srbija sve više slabi i da je zbog toga sve agresivnija, prenosi Koha. 

Kurti je na taj način prokomentarisao odluku Vlade Srbije da se na početku školske godine u svim školama u Srbiji peva srpska himna, uključujući i albanske škole u Bujanovcu i Preševu.

"Ne radi se ni o kakvom demokratskom i humanom delovanju. Naprotiv, što je Srbija slabija protiv Kosova, to je više divlja. To je svojevrsna pojačana agresivnost Srbije. To treba shvatiti u okviru njenog slabljenja uopšte. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država. Zalaže se za sve građane bez razlike, ali i za Albance u Srbiji. Albanci u Srbiji su diskriminisani, tome je svedočila naša delegacija koja je ove nedelje posetila 'preševsku dolinu'. Prvi put u okviru budžeta Kosova izdvojeno je dva miliona evra za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Kako je rekao poznati pesnik Esat Mekuli, ugnjetavanje izbija iz ničega. Ovom pojačanom nasilju Srbije, koje se čak primenjuje i nad Srbima na Kosovu, bliži se kraj. Kosovo sve demokratskije, jače i nezavisnije, a to dokazuje i reciprocitetom prema Srbiji", rekao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i Zagrebu i činjenicu da turski predsednik u okviru balkanske turneje nije posetio Kosovo.

“Svako ima svoje planove. Mi imamo Tursku za prijatelja i saveznika. Turska je veoma moćna zemlja u NATO, ali u dijalogu Kosova i Srbije sada Kosovo nije tema, već postaje strana uz posredovanje Brisela i pomoć SAD. Lajčak će sutra biti u pratnji specijalnih predstavnika Berlina i Pariza, a pomoć svih prijateljskih zemalja je dobrodošla. Ne možemo u potpunosti razumeti planove poseta. Ova poseta je imala više veze sa Bosnom i Hercegovinom, mislim, jer je smatraju mnogo ugroženijom zemljom od Kosova. Srbija i Hrvatska su uticajne zemlje u Bosni. Poseta Balkanu ovoga puta vezana je za Bosnu. Nije da možemo znati sto posto", rekao je Kurti.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu kao i opozicija ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom. Takođe ni sa tvrdnjom da je za vreme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo višesatne restrikcije struje za domaćinstva svakodnevno. Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 evra na mesečnom nivou.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike