Predsednik Vučić dodelio orden komandantu Garde Ohaja Džonu Harisu

08.09.2022

07:46

0

Predsednik Vučić prethodno je imao sastanak sa komandantom Džonom Harisom u zgradi Predsedništva

Predsednik Vučić dodelio orden komandantu Garde Ohaja Džonu Harisu
Tan2022-9-8_10030228_1 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je komandantu Nacionalne garde Ohaja, general-majoru Džonu Harisu orden srpske zastave drugog stepena za različite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje između Srbije i SAD.

-Izuzetna mi je čast i posebno zadovoljstvo da danas u ime Republike Srbije general-majoru Džonu Harisu, komandantu Nacionalne garde Ohaja i oficiru sa impresivnom vojničkom karijerom, koji se pokazao i dokazao kao iskreni prijatelj Srbije, dodelim jedno od najviših državnih odlikovanja. Na dužnosti komandanta, general Haris je svojim ličnim zalaganjem značajno doprineo jačanju partnerstva, prijateljstva i poverenja između naših oružanih snaga, što istovremeno pruža snažan podsticaj razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa SAD, izjavio je Vučić.

Predsednik je istakao da je Haris na dužnosti komandanta Nacionalne garde Ohaja ličnim zalaganjem značajno doprineo jačanju partnerstva, prijateljstva i poverenja između naših oružanih snaga, što istovremeno pruža snažan podsticaj razvoju sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

Ukazao je da je prošle godine obeleženo 15 godina uzajamne i uspešne saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja kroz Program partnerstva.

"Visoko cenimo podršku i pomoć naših partnera u okviru projekta daljeg razvoja i jačanja kapaciteta baze Vojske Srbije ''Jug'' kod Bujanovca, saradnju u oblasti sajber bezbednosti, vojne medicine, priprema za učešće u multinacionalnim operacijama, humanitarnog razminiranja, verske službe u oružanim snagama i upotrebe oružanih snaga lokalnom stanovništvu u vanrednim situacijama", rekao je Vučić.

Posebno je zahvalio Nacionalnoj gardi Ohaja na donaciji vojnom zdravstvu Srbije u borbi protiv kovida, od 500.000 dolara, za nabavku skenera i rendgen aparata.

Takođe, ukazao je na dugogodišnje angažovanje te Garde u projektu humanitarne asistencije u okviru kojeg je renoviran niz osnovnih škola i vrtića u Sokobanji, Lapovu, Prokuplju, Pranjanima i Kraljevu.

Predsednik Vučić prethodno je imao sastanak sa komandantom Džonom Harisom u zgradi Predsedništva. 

 

General-major Haris obratio se potom dirljivim rečima. 

-Gospodine hvala vam. Ovo je velika čast da primim ovaj orden, a duboko sam počastvovan što sam ga dobio od vas, koji neumorno radite da bi ova zemlja ostala bolje mesto za sve nas. U mojoj zemlji se kaže da se poverenje stiče u kapljicama, a gubi u potocima. Želim da nastavim da gradim ovo poverenje kao vojnik, kap po kap u svakom trenutku, a moj guverner i pretpostavljeni posvećeni su tome da ćemo nastaviti da gradimo to poverenje, za naše narode, vojske, a što je najvažnije za decu naše dece, rekao je general-major Džon Haris.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike