Nedelja usred srede: Erdogan u Beogradu, premijerka Brnabić na KiM, zatvor za Srbina uhapšenog na Gazimestanu

07.09.2022

18:05

0

Erdogan je u Beograd doputovao iz Sarajeva, a nakon posete Beogradu odlazi u Hrvatsku

Nedelja usred srede: Erdogan u Beogradu, premijerka Brnabić na KiM, zatvor za Srbina uhapšenog na Gazimestanu
pregled nedelje politika 0709 copy - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević/Rade Prelić/Kosovoonline

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan došao je u posetu Beogradu, a na aerodromu ga je dočeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

 

Nakon sastanka dvojice predsednika, održava se plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske, a potom i Srpsko-turski biznis forum, na kojem učestvuje skoro 500 privrednika iz 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

Erdogan je u Beograd doputovao iz Sarajeva, a nakon posete Beogradu odlazi u Hrvatsku.

Premijerka Brnabić poslala poruku mira posetom KiM

Premijerka Ana Brnabić boravila je na Kosovu i Metohiji, gde je prenela poruku da će država uvek biti uz svoj narod u južnoj pokrajini.

- Želim odavde, sa KiM, da pošaljem jasnu poruku, poruku mira, stabilnosti i tolerancije i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM - rekla je Brnabićeva, obraćajući se okupljenima u Severnoj Mitrovici.

 

Ona je napomenula da je država u proteklih nekoliko godina investirala na KiM više nego u poslednjih 40 godina, te poručila da se neće odustati od zahteva da se formira Zajednica srpskih opština. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je dolazak premijerke Ane Brnabić na KiM više od posete, da predstavlja prisustvo države na Kosmetu, koje našem narodu treba "više od hleba i vode".

Zatvor za Srbina uhapšenog na Gazimestanu

Nikola Nedeljković, koji je uhapšen na Gazimestanu prilikom proslave Vidovdana, osuđen je na osam meseci zatvora, zbog navodnog "izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti". Vreme provedeno u pritvoru biće uračunato u kaznu, a Nedeljković je od momenta hapšenja 28. juna u sudskom pritvoru u severnom delu Kosovske Mitrovice.

 

Tokom glavnog pretresa ispitana su dva policajca u svojstvu svedoka, koja su izjavila da je Nedeljković na Gazimestanu navodno vikao "Ubij, ubij Šiptara", ali nisu imali snimljene dokaze za svoje tvrdnje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je drakonska kazna od osam meseci zatvora koju je prištinsko pravosuđe danas izreklo Nikoli Nedeljković primer žestoke mržnje prema svemu srpskom.

Eparhija Raško–prizrenska je izrazila najdublje razočaranje i indignaciju povodom presude Nikoli Nedeljkoviću, bez ijednog materijalnog dokaza, iako je ceo događaj bio pokriven kamerama, te ocenila da ovu presudu smatraju zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan.

Advokat Nedeljkovića, Jovana Filipović, nakon izricanja kazne istakao je da ovakvu presudu niko nije očekivao, jer optužnica nije potkrepljena nijednim materijalnim dokazom. 

Majka Nikole Nedeljkovića, Slobodanka, vidno uznemirena, izjavila je da je presuda njenom sinu politička odluka, te da je uz lažne svedoke svako ko je bio na Gazimestanu mogao da bude osuđen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike