Petković: Drakonska kazna Nedeljkoviću primer mržnje - Nikola je osuđen bez ijednog materijalnog dokaza!

06.09.2022

16:14

0

"Ova današnja skandalozna presuda slika je i prilika pravosuđa u Prištini"

Petković: Drakonska kazna Nedeljkoviću primer mržnje - Nikola je osuđen bez ijednog materijalnog dokaza!
Petar Petković - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je drakonska kazna od osam meseci zatvora koju je prištinsko pravosuđe danas izreklo Nikoli Nedeljković primer žestoke mržnje prema svemu srpskom.

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je dodao da je to primer i opsesivne želje Aljbina Kurtija da drži utamničenog mladića od 20 godina samo zato što nosi srpsko ime i prezime.

- Nikola je osuđen bez ijednog  materijalnog dokaza, a na osnovu iskaza lažnih svedoka, samo zato što je želeo da obeleži Vidovdan i ponese srpsku trobojku -navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, Petković je rekao da je Priština pokušavala da natera Nikolu da prizna navodnu krivicu u zamenu za blažu kaznu, ali on ni u jednom trenutku nije poklekao.

- Držao se jedino ispravnog stava da to što se slikao sa srpskom zastavom nikada ne može biti krivično delo, već naprotiv, pitanje je ponosa i rodoljublja - rekao je Petković, a preneto je u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Nikoli je namerno izrečena kazna od osam meseci zatvora, da bi ga Priština držala u zatvoru sve do početaka naredne godine, iako je reč o potpuno nevinom mladiću.

- Ova današnja skandalozna presuda slika je i prilika pravosuđa u Prištini, čija je jedina funkcija pritisak i iživljavanje nad Srbima - navedeno je u saopštenju.

Petković je kazao da je o presudi obavestio i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

- O ovoj sramnoj presudi obavestio sam i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, zahtevajući da se Prištini pošalje jasna poruka da je ovakvo pravno iživljavanje nad jednim mladićem, studentom, humanitarcem nedopustivo i da se Nikola odmah pusti na slobodu - rekao je Petković.

On je dodao da je Nikolina porodica potresena presudom.

- Njegova porodica - dve sestre, otac i majka snažno su potreseni ovakvom presudom, u šta sam se uverio i kroz razgovorom sa njima, odmah posle izricanja presude - kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da je mladićevoj porodici preneo da će Kancelarija nastaviti da pruža punu pravnu podršku kako Nikoli, tako i njima u svakom pogledu.

- Nećemo stati dok se Nikola ne vrati bezbedno u njihov zagrljaj - poručio je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike