Predsednik posle sastanka sa Pahorom: Uvek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir

03.09.2022

13:23

0

Autor: 24sedam

Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu, rekao je Vučić

Predsednik posle sastanka sa Pahorom: Uvek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir
Aleksandar Vučić (3) - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas u Beogradu lidera Slovenije Boruta Pahora, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni.

Nakon sastanka, održava se planirano obraćanje javnosti dva lidera.

– Različito gledamo na statusno pitanje Prištine. Uvek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir – rekao je Vučić i dodao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri.

Tanjug printscreen
 

– Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu. U skladu sa tim razgovarali smo o tome kako koja zemlja i sa koliko spremnosti dočekuje predstojeću zimu, šta možemo jedni drugima da pomognemo. Važna vest je da sam zamolio predsednika Pahora, ukoliko to bude moguće, da i Zapadni Balkan bude deo te podrške u novcu za uvezenu struju ili deo utrošene električne energije. U tom smislu možemo da računamo na podršku slovenačkih prijatelja - kazao je predsednik.

Zatim se obratio predsednik Slovenije Borut Pahor:

Tanjug printscreen
 

– Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučičem savetovao oko svih važnih pitanja. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Zapadnog Balkana

Povodom pitanja slovenačkog novinara, a u vezi sa registarskim tablicama u južnoj srpskoj pokrajini, kao i paradi, Vučić je rekao sledeće:

– Što se tiče razgovora sa Prištinom, problemi tek predstoje oko tablica,,mnogo drugih problema oko formiranja ZSO, biće problema. A oko sankcija – zanimljivo mi je kako svi žele da se Srbija pridružuje sankcijama. Još nad niko nije obavestio da smo pred članstvom u EU, a ne znam da li planiraju da nas obaveste. Stavite se u našu poziciju. Kako da objasnim narodu da uvodimo sankcije protiv Rusije a ne protiv Slovenije? Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Kako to da objasnim? Molim vas da dobro razmislite šta je realno, a mi i dalje imamo velika neslaganja po pitanju statusa Kosova, a imamo nedvosmisleno pravo po pitanju međunarodnog prava, kao i rezolucija UN.

Tanjug printscreen
 

Problemi sa Prištinom tek predstoje, upozorava predsednik.

- Što se tiče razgovora sa Prištinom, problemi tek predstoje oko tablica, mnogo drugih problema oko formiranja ZSO, biće problema. A oko sankcija - zanimljivo mi je kako svi žele da se Srbija pridružuje sankcijama. Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promeni tablice, tako da im dobro ide. Očigledno svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod nego ja - kazao je Vučić.

Podsetimo, samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, saopštio je Pahorov kabinet.

Pahor i Vučić će u neformalnoj atmosferi moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike