Beograd će sačuvati mir, dijalog jedini put za rešavanje nesuglasica: Petković se sastao sa Pičom

01.09.2022

11:37

0

Petković je sagovornika upoznao sa sadržajem postignutog dogovora o ličnim dokumentima

Beograd će sačuvati mir, dijalog jedini put za rešavanje nesuglasica: Petković se sastao sa Pičom
Petković Pič Kancelarija za KiM - Copyright Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa  specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarao o zalaganju Beograda za prevazilaženje krize, koja je izazvana poslednjim, jednostranim potezima Prištine, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je, kako je saopšteno, sagovornika upoznao sa sadržajem postignutog dogovora o ličnim dokumentima, kojim je Beograd uz garancije EU, uspeo da sačuva srpske lične karte za Srbe koji žive na Kosovu, i južno i severno od Ibra.

"Petković je naveo da je sastavni deo dogovora i disklejmer u kojem jasno stoji da omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine, vrši se isključivo iz razloga da se olakša sloboda kretanja pojedinaca, shodno Sporazumu o slobodi kretanja, koji je postignut 2011. godine, u okviru Briselskog dijaloga i da ovaj dogovor nikako ne znači priznanje tzv. Kosova, već da je postignut u skladu sa Rezolucijom 1244", navedeno je u saopštenju. 
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je preneo Piču čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i u regionu, istakavši da je dijalog jedini put i način za rešavanje nesuglasica na relaciji Beograd-Priština. 

Stjuart Pič je pozdravio dijalog na najvišem nivou između predstavnika Beograda i Prištine i pozvao na "konstruktivno angažovanje obe strane u svetlu šire krize, izazvane ratom u Ukrajini". 

 
"Petković je podsetio i da je Beograd u tom smislu ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine, koja nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni više od devet godina i sa kojom bi se svi problemi na terenu lakše i efikasnije  rešavali", saopšteno je. 

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je nedavno usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo nadu da se radi o značajnom koraku koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom i ostalih sporazuma, ali da je, kako kažu, jednostranim potezima Prištine Kurtije dijalog vratio tri koraka unazad.

Pored nesprovođenja sporazuma o ZSO, kako kaže, Priština vrši stalnu opstrukciju i u rešavanju ostalih pitanja, pre svega pitanja nestalih lica, koje je pokrenuto na inicijativu Beograda i koje je za srpsku stranu pre svega humanitarno, a ne političko pitanje.

"Iako je Beograd, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih, izvršio pretragu svih terena po zahtevu Prištine, albanska strana ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu", upozorio je Petković.
 
Direktor Kancelarije za KiM je skrenuo pažnju da će eventualno istrajavanje Prištine na sprovođenju jednostranih i protivpravnih odluka, kada su u pitanju registarske tablice, voditi daljem zaoštravanju situacije na terenu, ali i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbednosti u pokrajini i regionu.

Petković je istakao da Srbi na severu ne prihvataju RKS tablice, jer kao punopravni građani Srbije imaju puno pravo da koriste srpske KM registarske tablice.
 
I kao što je delegacija Beograda u Brisel došla sa konkretnim, konstruktivnim i održivim predlozima za rešavanje krize sa kojom se srpski narod suočava na prostoru Kosova i Metohije, tako će srpska strana nastaviti da traga za rešenjima, koja će čuvati mir i bezbednost svih građana Kosova i Metohije, ali i uvažavati interese srpskog naroda, vodeći ka smirivanju tenzija i izbegavanju novih kriza na terenu, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike