Oglasila se Vlada Srbije: Izdala saopštenje povodom otkazivanja Evroprajda!

27.08.2022

13:29

0

U ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd - stoji u saopštenju

Oglasila se Vlada Srbije: Izdala saopštenje povodom otkazivanja Evroprajda!
Vlada Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vlada Srbije poslala je saopštenje povodom najave da će biti otkazana Parada ponosa u Beogradu.

- Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost - navodi se u saopštenju.

Da podsetimo, predsednik Repiblike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će Evroprajd biti otkazan, prepustivši novoj/staroj premijerki, Ani Brnabić, da obrazloži razloge otkazivanja.

- Biće odložena ili otkazana, kako hoćete, Parada ponosa koja je bila zakazana za septembar mesec. Ili kako god da se to čudo zove, nije ni važno - rekao je danas Vučić i dodao da se Evroprajd ne može održati u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji.

- To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica - izjavio je Vučić.

On je obrazložio da odluka nije doneta ni pod čijim pritiskom.

- Neću mnogo ni da pričam da litije protiv parade predvode raščinjeni monasi, protivnici srpske crkve. Skup zakazuje neki Božić, osuđen za porodično nasilje i trgovinu drogom, a predvodi ih raščinjeni monah Antonije. Znam da ima ljudi koji veruju da će ih ovo ugroziti, i mi ugrožavamo prava manjine, ali država je sada pritisnuta sa svih strana - zaključio je Vučić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike