Eskobar poručio da se mora "zaboraviti na narativ Kosovo je Srbija": Zaharova mu odmah odbrusila - Nikada!

27.08.2022

06:37

0

Zaharova je na svom Telegram kanalu jasno odgovorila

Eskobar poručio da se mora "zaboraviti na narativ Kosovo je Srbija": Zaharova mu odmah odbrusila - Nikada!
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu američkog Stejt departmenta o Kosovu i Metohiji.

Ranije je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio da po njegovom mišljenju "treba zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija".

Zaharova je na svom Telegram kanalu jasno odgovorila - Nikada!

Da podsetimo, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je juče u Beogradu da su pregovori Beograda i Prištine trenutno u "vrlo osetljivoj fazi".

Ali, kako je rekao, optimista je u pogledu donošenja mirnog i održivog rešenja.

- Nakon današnjeg dana, ima mesta za optimizam - rekao je Eskobar.

On je ocenio da je najvažnija stvar postignuta tokom nedavnih susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu to što su se oba lidera obavezala da će se sastajati svakog meseca.

- Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU (Žozepa) Borelja i (specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava) Lajčaka. Tako da mislim da se nazire početak poboljšanja odnosa dve strane - rekao je Eskobar.

Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav
 

On je naveo da nije učestvovao u pregovorima u Briselu i da je njegova uloga bila da "ohrabri obe strane da budu konstruktivne i fleksibilne", i da SAD samo pomažu u procesu, dok sve predloge daje EU. U vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Eskobar je naveo da to pitanje "to mora biti sledeće na dnevnom redu".

- Moraćemo da razgovaramo o toj zajednici i o tome kako ćemo je implementirati. To jeste postojeća obaveza, jeste potpisano u sporazumu, i taj je sporazum u kosovskoj vladi već prošao kroz razne procese kojima je i potvrđen - rekao je Eskobar.

On smatra da treba zaboraviti na "narativ da je Kosovo Srbija" i preći na narativ su Kosovo i Srbija zapravo Evropa, da se budućnost Srbije i Kosova "veoma brzo udaljava od problema devedesetih" i primiče "šansama koje nudi 21. vek".

- Na kraju ćete svakako imati dobre odnose s Kosovom, bićete povezani s Kosovom, Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što pre razrešimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi - ocenio je Eskobar.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike