Kurti od Stoltenberga zatražio članstvo u NATO

17.08.2022

16:14

0

"Opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i tzv. Kosovo"

Kurti od Stoltenberga zatražio članstvo u NATO
Ilustracija - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Premijer prvivremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu da će tzv. Kosovo tražiti članstvo u NATO.

Kurti je rekao da pretnje, opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i tzv. Kosovo.

- Imamo jasnu viziju, tražimo članstvo u NATO i to će nam omogućiti da damo ono što su nam dale zemlje članice. Pretnje, opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i naša zemlja. Institucije imaju razloga da budu oprezne zbog štetne ruske agende za Balkan i Evropu. Vlada i narod Kosova pozdravljaju vaše poverenje i posvećenost trajnom miru i bezbednosti, rekao je Кurti.

Stoltenberg je ponovio da je Kfor u pripravnosti u slučaju da stabilnost bude ugrožena.

On je rekao da je Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

- Mirovna misija Kfora je tamo i komandant je kontaktirao bezbednosne organizacije na Kosovu i načelnika odbrane Srbije. Kfor je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena. Kfor ima više od 3.700 vojnika. Potpuno smo posvećeni našem mandatu i rezoluciji 1244. Kfor će nastaviti da obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje za narod Кosova, kazao je Stoltenberg.

Nećemo odustati od ukidanja registarskih tablica Srbije

Kurti je to poručio odgovarajući na pitanje da će Kosovo odustati od odluke o primeni mera reciprociteta i zameni registarskih tablica.

- Mi smo 29. juna doneli odluku da dozvolimo građanima da registarske tablice koje su nasleđe Miloševića, proizvedene u Srbiji, sa akronimima gradova na Kosovu, pretvore u legitimne tablice. U tom pravcu smo pokrenuli kampanju informisanja građana Srbije i napravili finansijski podsticaj da prilikom konverzije građani neće morati da plaćaju PDV ili carinu što može da ih košta i do pet hiljada evra, poručio je premijer Kosova.

Dodao je i da se "Srbija složila" da od januara 2018. godine neće proizvoditi takve tablice niti će "terati Srbe da ih koriste". 

On je dodao da je Nato misija na Kosovu najveća izvan teritorije zemalja NATO što pokazuje posvećenost miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i Kosovu.

- Učinićemo sve što je neophodno da sprečimo eskalaciju i da sačuvamo slobodu i sigurnost svih zajednica, poručio je Stoltenberg. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike