Situacija se zaoštrava! "Ambasadori Kvinte traže od nas da prihvatimo odluke Prištine, Srbi sa KiM to neće dozvoliti"

16.08.2022

08:14

0

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se 18. avgusta u Briselu, uz posredstvo izaslanika EU Miroslava Lajčaka

Situacija se zaoštrava! "Ambasadori Kvinte traže od nas da prihvatimo odluke Prištine, Srbi sa KiM to neće dozvoliti"
Kancelarija za KiM (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, zajedno sa četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije, obraća se danas na konferenciji za medije u Pres sali Vlade Srbije. Medijima se obraća i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

- Juče smo četiri gradonačelnika i ja imali sastanak sa ambasadorima Kvinte. Uprkos načelnom dogovoru, a na predlog i inicijativu ambasadora Kvinte, saglasili smo se da jučerašnja sednica ne bude otvorena za javnost i bez saopštenja. Zbog težine i ozbiljnosti poruke koju smo primili, imamo ljudsku i moralnu odgovornost da građanima koji žive na KiM, a i široj javnosti, objasnimo i obavestimo o sledećem: Na sastanku koji je trajao više od dva sata, gde su gradonačelnici upoznali ambasadore sa problemima koje imaju u svojim opštinama, ključne poruke koje su mogli čuti od ambasadora Kvinte su da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, da samim tim predstavnici zemalja koje predstavljaju podržavaju nezavisnost Kosova, podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli i bacili akcenat da podržavaju odluke Prištine o tablicama, o uvođenju navodnog ulazno-izlaznog dokumenta pri ulasku na KiM ili izlasku sa njega. Oni tvrde da je to u skladu sa Briselskim sporazumom, a mi se sa tim nismo složili. Rekli smo da odluka o tablicama nije u skladu sa Briselskim sporazumom, na šta su nas pozvali da prihvatimo "realnost na terenu", a to je da je Kosovo nezavisno. Mi smo im poručili da to nijedan Srbin neće priznati i za nas to nije gotova stvar i nikada neće biti. Mogu oni da podržavaju Prištinu i donose odluke u njihovu korist, ali za nas koji živimo dole to je neprihvatljivo i jedina instanca gde treba rešavati otvorena pitanja je dijalog i briselski sto - poručio je Rakić na početku obraćanja.

24sedam/Goran Sivački
Goran Rakić

 

On je podsetio da kada god postoji jednostrana reakcija Prištine, postoji i reakcija Srba.

- Mi nećemo u tome učestvovati, a naročito da nam neko oduzima tablice. Oni ih nazivaju Miloševićevim tablicama. Mi, koji smo rođeni dole, treba da prihvatimo da postanemo stranci. Neko od nas želi da napravi da budemo stranci. Ako ne prihvatimo to, da nas proteraju sa vekovnih ognjišta. Da ne upotrebim tu tešku reč - pogrom. Očekujemo da će dijalogom u Briselu predsednik Vučić naći način kako da prevaziđemo krizu. Ovo ne traje par dana i par nedelja - poručio je Rakić.

Milan Radojević, gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, istakao je da se slaže sa svim što je rekao predsednik Srpske liste Rakić, te istakao da su bili jedinstveni na sastanku sa ambasadorima Kvinte.

24sedam/Goran Sivački
Predstavnici Srpske liste i opština na severu KiM

 

- Ono što smo mi preneli ambasadorima jesu stav i pitanja naših građana. Nedavna odluka Prištine o ulazno-izlaznim dokumentima i tablicama ne može da se sprovede na terenima. Mi nemamo nikakvu komunikaciju sa Prištinom, čak je i predstavnik njihove vlade rekao da Srpska lista nije legitimni predstavnik Srba na KiM. Pitali smo ambasadore Kvinte da li će dati podršku ovakvoj odluci i kada krenu sa oduzimanjem privatnih vozila Srba koji nemaju dokumenta privremenih institucija. Mi nećemo da se odreknemo prava i dokumenata naše države Srbije. Na ta i neka druga pitanja nismo, nažalost, dobili odgovor - rekao je Radojević.

On je poručio da se Srbi na KiM nadaju da će doći do nekog pomaka i kompromisa u Briselu, te istakao podršku pregovaračkom timu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Latinka Utvić, zamenica gradonačelnika Zubin Potok, rekla je da su je na administrativnom prelazu jutros dočekale duge puške.

- Srbi neće pristati na akcije Aljbina Kurtija. Dolazim sa takvih područja, 50 godina ne možemo da živimo mirno i normalno kao što se živi u celom svetu. Naročito je poslednjih nedelju dana sve veće prisustvo oklopnih vozila, zaustavljaju vozače uz duge cevi. Oni su i saobraćajna i lokalna policija. Iskreno, verujem u predsednika Srbije da će u Briselu naći najbolje rešenje za Srbe na Kosovu - rekla je Latinka Utvić.

Goran Todić, gradonačelnik Leposavića, ukazao je na ozbiljnost situacije, o čemu su obavešteni ambasadori Kvinte.

- Nije sporno, njihove zemlje su priznale nezavisnost Kosova. Nikad nije bila teža bezbednosna situacija u poslednjih 20 godina. Naše je bilo da uputimo molbu da utiču na svoje vlade da spreče Kurtija da primeni ono što planira. Godinu dana će se navršiti otkako su na Jarinje i Brnjak poslate jedinice sa dugim cevima u punoj opremi i sa oklopnim transporterima. Došlo je do tenzija i to je regulisano sporazumom o stikerima. Jednostrani potezi ne doprinose nikome. Nažalost, poslednjih dana imamo prisustvo etnički čisto albanskih specijalnih jedinica koje vršljaju po opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, kako bi se odluka o ličnim kartama i tablicama sprovela kako su zamislili - rekao je Todić. 

24sedam/Goran Sivački
Predstavnici Srpske liste i opština sa severa KiM

 

On je pozvao na rešenje prihvatljivo i za Beograd i Prištinu.

- Ovo što planira Priština je apsolutno neprihvatljivo. Jednostrani potezi uvek su prouzrokovali tenzije. Ovaj požar koji preti da se rasplamsa treba gasiti u Prištini. Tu gde su nam rođeni dedovi, ali i deca, nas ne može da uplaši niko, ali sada presudnu ulogu ima međunarodna zajednica, da sagleda realnost na terenu kako bismo se vratili normalnom životu, jer sukobi ne doprinose nikome. Nama su potrebni mir, nova radna mesta, investicije... Srpski narod ne želi nikakav sukob, kao što verujem da ni običan albanski narod ne želi sukobe. Ovo je jedino moguće rešiti za stolom - poručio je Todić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je na kraju da sastanak sa ambasadorima Kvinte svedoči o pritiscima kojima je Srbija izloženi. 

- Ovo je prilika da pokažemo jedinstvo i da sa ovog mesta damo punu podršku predsedniku u pregovorima u Briselu. Način na koji su predstavnici Kvinte prenosili poruke srpskom narodu na KiM govori o teškim okolnostima. Ako je pre ukrajinske krize situacija na KiM bila izuzetno teška, danas je deset puta teža, i to Aljbin Kurti koristi u svakom intervjuu da napadne Vučića i Beograd, da izmisli kako Rusija preko Beograda vrši uticaj. Videli smo, međutim, da jedini koji je nasilan ovde je Kurti i njegove odluke. Ne znam kako ti predstavnici zemalja Kvinte svakog dana ulažu energiju da ubede Srbe da žive u lažnoj državi, zašto samo deo te energije ne ulažu da ubede Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština, jer bez toga nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine - poručio je Petković, i zaključio da Srbi ne žele da žive u lažnoj državi i neće teror Aljbina Kurtija, već hoće kompromis.

On je dodao da sve što Aljbin Kurti radi, radi u suprotnosti sa postignutim sporazumima. 

- Predaja nije opcija. Tražićemo rešenje, pristajemo samo na mir, na ucene ne pristajemo. Da nije Vučića, pitanje je šta bi bilo sa Srbima na KiM, jer je ponovio da se neće ponoviti pogrom ni "Oluja". Nadam se da će međunarodni predstavnici izvršiti pritisak na Kurtija kako bismo našli održivo rešenje - rekao je Petković.

Podsetimo, 18. avgusta nastavlja se dijalog Beograda i Prištine u Briselu, uz posredstvo izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Dan ranije, u Briselu će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, kao i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

Ovi susreti odvijaju se u trenutku pojačanih tenzija zbog odluke Aljbina Kurtija da praktično ukine srpska dokumenta na KiM, te najavljene primene spornih mera od 1. septembra, čemu se Srbi izričito protive.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike