Vučić saopštio šta očekuje od odlaska u Brisel: Verujem da će neko imati dovoljno snage da izvrši uticaj na Prištinu

11.08.2022

12:22

0

Vučić je siguran da SAD ne žele bilo kakve sukobe u regionu

Vučić saopštio šta očekuje od odlaska u Brisel: Verujem da će neko imati dovoljno snage da izvrši uticaj na Prištinu
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne veruje u uspeh sastanka sa prištinskom delegacijom u Briselu 18. avgusta, ali da se ipak nada da će na tom sastanku doći do pomaka i da će ih, kako je rekao " njihovi ilegalni roditelji naterati na to".

"I ja, kao i Gabrijel Eskobar, polažem nade u miroljubivo i racionalno rešenje, ali ne zato što postoji takva volja u Prištini, već zato što se nadam da će ih njihovi ilegalni roditelji naterati na to", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle prijema za mlade sportiste sa KiM, iz Republike Srpske i dijaspore u Palati Srbija.

On je dodao da se nada i da veruje da će neko imati dovoljno snage da izvrši uticaj na Prištinu i da zato i ide u Brisel.

"Ne idemo da bismo se takmičili ko će glasnije viknuti "on je kriv"", poručio je Vučić.

On je dodao da je Gabrijel Eskobar odličan, ali malo potcenjen diplomata koji dobro poznaje situaciju u regionu, ali, kako je rekao, iz američkog ugla.

Vučić je siguran da SAD ne žele bilo kakve sukobe u regionu.

"Iz razgovora sa Amerikancima gotovo sam siguran da SAD ne žele sukobe, ali mislim da bi nekima iz Kvinte oni možda odgovarali. Kurtiju sigurno odgovaraju jer želi da okrene ceo svet protiv Srbije", rekao je Vučić.

Ali ako SAD misle da je moguće jednostrano nametati rešenja, dodaje Vučić, varaju se jer, kako je rekao, nisu u pravu za tablice.

"Oni su u pravu za deo sporazuma koji je potpisao Borko Stefanović 2011., ali samo na deo koji bi se odnosio na građane centralne Srbije, a ne i KiM. A oni kada im treba, Srbe sa KiM doživljavaju kao građane Srbije, a kad im ne treba kao građane Kosova i obrnuto. E, tako ne možete da se odnosite", poručio je predsednik Srbije.

Što se tiče tablica, dodaje, ni u čemu nisu u pravu.

"Oni su 2020 samoinicijativno ukinuli KS tablice, i mi smo mogli da biramo između KS i RKS. Mi smo birali KS tablice koje su pod UNMIK-om. I sada su rešili da svima stave RKS tablice. E, pa nećete. I to je to. Tiho maltretiranje Srba sa KiM, svaki dan im namećemo nešto novo i jednog dana ćemo da se probudimo i više neće biti ni Srba ni S od Srbije", iporučio je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti