Pravnik ili ekonomista iz Beograda, star 47 godina: Ovako će izgledati sastav budućeg parlamenta

21.07.2022

17:30

0

Autor: I.K.

Od 18 lista koje su izašle na izbore, 12 ih je osvojilo mandate u budućem sazivu Skupštine Srbije

Pravnik ili ekonomista iz Beograda, star 47 godina: Ovako će izgledati sastav budućeg parlamenta
skupstina poslanik copy - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Pixabay

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će najverovatnije krajem naredne sedmice biti održana konstitutivna sednica parlamenta. Krajnji rok za konstituisanje Skupštine je 4. avgust, napomenuo je Dačić.

Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. godine učestvovalo je 18 izbornih lista, a mandate je osvojilo njih sedam, uz pet izbornih lista manjinskih stranaka za koje važi pravilo takozvanog prirodnog praga. Dakle, mandate će dobiti kandidati sa ukupno 12 izbornih lista, obradio je podatke Otvoreni parlament.

U poslaničke klupe sešće predstavnici 25 stranaka i pokreta. Najveći broj njih izglasan je sa liste Srpske napredne stranke, a potom slede socijalisti pa SSP. Muškaraca će u Skupštini biti 154, a žena 96. 

Najveći broj poslanika pripada generacijama rođenim između 1970. i 1979. godine, a ukupna prosečna starost je 47,12 godina. Mlađih od 30 godina je u poslaničkim klupama - 14. Najstariji poslanik novog saziva, Vladeta Janković, rođen je 1940. godine, a najmlađi je Nikola Bokan, koji je rođen 1999. godine. 

Kada je reč o mestu prebivališta budućih narodnih poslanika, najveći broj njih je iz Beograda, čak 42 odsto. Sledeći po zastupljenosti je Južnobački okrug, sa 12 odsto, dok je na trećem mestu Raški okrug, sa 5,2 odsto, piše Otvoreni parlament. 

Njih 117 prvi put će se naći u poslaničkim klupama, dok ih 132 već ima prethodno poslaničko iskustvo. Njih 105 je bilo i u prethodnom sazivu parlamenta. 

Kada je reč o zanimanjima, najveći broj njih su pravnici ili ekonomisti, a potom slede zaposleni u oblastima prosvete, inženjerstva, medicine i političkih nauka. Nezaposlenih nema među izabranim poslanicima, a njih 13 su penzioneri.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike