Srbija dobila novi parlament: Poslanici položili zakletvu (FOTO/VIDEO)

01.08.2022

05:00 >> 09:57

0

Potvrđen je mandat svim poslanicima, 250 koliko čini Skupštinu Srbije

Srbija dobila novi parlament: Poslanici položili zakletvu (FOTO/VIDEO)
konstitutivna sednica Skupštine Srbije ZAKLETVA 0108 2022 foto kaca (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Skupštini Srbije je završena je konstitutivna sednica novog saziva, na kojoj su potvrđeni mandati novim poslanicima. Sednica je počela intoniranjem himne.

 

Potom je određena pauza kako bi Komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima mogla da održi sednicu. Sednicom te komisije, počeo je proces verifikacije mandata novim poslanicima.

Nakon pauze od sat vremena, nešto posle 11.30, nastavljena je konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Potvrđen je mandat svim poslanicima, 250 koliko čini Skupštinu Srbije. Sednica će biti nastavljena sutra u 10 časova. 

Sutra će na dnevnom redu biti izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Poslanici su položili zakletvu koga glasi: 

- Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi - zakletva je koju su poslanici izrekli u isto vreme.

 

Već oko devet sati počeli da pristižu poslanici

 

Poslanici su već oko 9 sati počeli da pristižu u Dom Narodne skupštine Srbije, na stepeništu koje vodi do glavnog ulaza u parlament stoje pripadnici garde Vojske Srbije.

Pre početka konstitutivne sednice medijima se obratio dosadašnji predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Na sednicu su među prvima stigli kandidat SNS-a za predsednika parlamenta Vladimir Orlić, poslanici Vladimir Ðukanović, Miloš Jovanović, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Marinika Tepić...

24sedam/Katarina Mihajlović
 


Konstitutivnom sednicom predsedavao je najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije." Pomagala su mu četiri najmlađa poslanika, sa četiri prvoplasirane liste, a to su ovog puta Nikola Bokan sa izborne liste “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, Pavle Grbović iz “Ujedinjenih”, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste “Nade”. Pored njih, pomagao je i generalni sekretar Narodne skupštine.

Nakon toga, sledi izbor predsedika parlamenta, a to će, izvesno je, biti Vladimir Orlić, kojeg će za tu funkciju kandidovati najjača lista u parlamentu okupljena oko Srpske napredne stranke, “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”.

Vladimir Orlić ,Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne, po jedno, poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

Ono što je za sada poznato, to je da će opozicija za potpredsednike predložiti - klub oko SSP-a Borka Stefanovića, Nada- Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.

Najjača stranka, SNS, po svemu sudeći, za potpredsedika parlamenta predložiće jedno od četiri imena - Milenka Jovanova, Marinu Raguš, Nevenu Ðurić ili Sandru Božić.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da će socijalisti biti deo parlamentarne većine u novom sazivu Skupštine Srbije i dodao da će njihov kandidat za potpredsednika biti Snežana Paunović.

- Naša poslanička grupa će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine. Ja ću biti šef poslaničkog kluba SPS, a moj zamenik Đorđe Milićević - rekao je Ivica Dačić.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova.

Po konstituisanju najvišeg zakonodavnog tela, počinje da teče rok od 90 dana, u kojem predsednik Republike, treba da poveri mandat za sastav vlade onome ko mu potvrdi da ima potrebnu većinu za podršku u parlamentu.

Novi saziv parlamenta, činiće 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju” imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo", 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji “Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi “SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin”, dok će jednog poslanika imati “Koalicija Albanaca doline”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike