Priština ne popušta: Kažu sve spremno za mere reciprociteta!

31.07.2022

10:51

0

Priština je takođe obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na KiM da izvrše preregistracuju na RKS tablice

Priština ne popušta: Kažu sve spremno za mere reciprociteta!
Priština - Copyright 24sedam/Jelena Stokić

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti održao je sednicu saveta za bezbednost, nakon koje je saopšteno da su institucije razradile "tehničke i administrativne" procedure za sprovođenje, kako se kaže, mera reciprociteta sa Srbijom.


Iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da 1. avgusta počinje da se primenjuje odluka o početku zamene registarskih tablica u tablice "RKS", kao i odluka o izdavanju privremenih deklaracijskih listova koji zamenjuju lična dokumenta Srbije, prenosi Koha.
24sedam/Goran Sivački
 

 


Kako se navodi, rok za prekrivanje državnih simbola Srbije za vozila koja ulaze na KiM pomeren je na 31. oktobar 2022. godine.

Vlada privremenih prištinskih institucija u junu je donela odluku da građanima koji imaju dokumenta Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde koje zamenjuju ta dokumenta.

Priština je takođe obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na KiM da izvrše preregistracuju na RKS tablice.

Prethodno je predsednik Srbije objasnio da Priština želi da kaže da ne postoje više KS tablice, Unmikove, koje Beograd prihvata, već samo RKS tablice.

-Sve to kako bi pokazali da su oni “suverena država” i zbog toga ne žele registarske tablice KM, da niko nikad ne pomisli da postoje “ostaci” neke druge države na tzv. Kosovu - objasnio je Vučić.  

Kako je rekao poslali su dve jedinice na Jarinje i Brnjak sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć.

-Pozivaju se na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Albanci ovo koriste iako niko ne razume zašto. Kao da neko namerno želi da isprovocira dodatne probleme. U sporazumu je jasno da pravila ne mogu da važe za Srbe sa Kosova i Metohije, da njih ne možete da zaustavite sa srpskom ličnom kartom i da im kažete da ne mogu da pređu, jer bi to značilo uvođenje etničkog principa. Druga stvar je što Albanci žele to da iskoriste i da kažu to je reciprocitet i mi imamo to u skladu sa našim ustavom. U skladu sa našim ustavom je da je Kosovo deo Srbije pa mi ne idemo da ga oslobađamo zato što se ponašamo odgovrno - navodi Vučić.

Bonus video

 



 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike