„Gruža 2022“ Vučić: Hvala vam što ste uvek tu da budete uz svoju zemlju (FOTO/VIDEO)

22.07.2022

08:56

0

Autor: 24sedam

U vežbi učestvuje oko 200 pripadnika Žandarmerije opremljenih najsavremenijim sredstvima borbene tehnike

„Gruža 2022“  Vučić: Hvala vam što ste uvek tu da budete uz svoju zemlju (FOTO/VIDEO)
Gruža 2022 (2) - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje pokazno-taktičkoj vežbi Ministarstva unutrašnjih poslova „Gruža 2022“, na brani na jezeru Gruža. 

Vežbi prisustvuje ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ostali visoki rukovodioci MUP-a.

Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme prikazalo je obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, privredu, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna, vazduha i vode.

U akciji su učestvovali pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinica MUP-a.

Komandant Žandarmerije Dejan Luković, kao znak zahvalnosti na poseti i na podršci koju pruža pripadnicima te jedinice, poklonio je Vučiću maketu Srbije, grb, kao i dres Žandarmerije sa predsednikovim imenom i prezimenom.

- Gledaćemo da u narednom periodu povećamo plate, kazao je predsednik i dodao "vidi se da su momci zaista spremni".

Obraćanje predsednika pripadnicima MUP-a

- Hvala vama koji ste učestvovali u ovoj napornoj i zahtevnoj vežbi, posebno u ovakvim vremenskim uslovima. Hvala vam što ste uvek tu da budete uz svoju zemlju. Očuvanje sigurnosti i bezbednosti je od presudnog značaja. Vi ste važni i mnogo vredite svojoj državi,  kazao je predsednik.

- Ocenjujem vežbu sa vrlo dobro. Živela Srbija, dodao je Vučić.

On je istakao da se u na primeru sukoba u Ukrajini vidi koliko su važne specijalne jedinice.

- Najoubučenije su specijalne jediice, i izviđačkom smislu, i u ciscshenju terena. Sve što vam treba za noćni rad i dejstvo... jer to je ono što daje posebnu prednost. Oni koji imaju sve za noćni rad i delovanje, to i koriste protiv onih koji to nemaju, i onda su u prednosti. Video sam da su ovi momci spremni, rekao je Vučić.

Informisao se o snajperskim puškama kojima Žandarmerija raspolaže, koje ima svaki odred, a predstavljeni su mu i automatski bacači granata koje proizvodi "Zastava oružje".

U obraćanju pripadnicima Žandarmerije, Vučić je ocenio vežbu vrlo dobrom i zahvalio im se na izuzetnoj zahtevnoj vežbi koju su prikazali.

- Zadovoljan sam i česitam im, pokazali impresivne tehnike i brzo i efiskano delovanje, čestitam Žandarmeriji. Građani se sigurno posle ovoga osećaju sigurnije, jer su videli nivo spremnosti koja je na vežbi pokazana, naglasio je Vučić.

„Gruža 2022“

Vežba je izvedena  u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

U prvoj fazi obavljano je postavljanje šire i uže blokade, a to će učiniti policijski službenici PU Kragujevac i Žandarmerije, dok je u drugoj fazi biti obavljeno neutralisanje obezbeđenja brane (DTG) i u trećoj je izvoden koordinisan prilaz policijskih službenika objektu i postavljanje obezbeđenja i vatrene podrške upadnim timovima.

U četvrtoj fazi izvedena je koordinirana akcija upada u objekte, neutralisanje DTG-a i kontrola objekta, a u petoj identifikacija lica i pružanje pomoći povređenima i obezbeđenje lica mesta za vršenje uviđaja.

Scenario za vežbu podrazumevao je da su branu na jezeru Gruža u selu Pajsijević zauzele snage DTG-a, bliske terorističkoj organizaciji ISIL, a po naređenju Direktora policije, snage Žandarmerije su angažovane u cilju neutralisanja DTG-a i vraćanje brane pod kontrolu snaga bezbednosti Republike Srbije.

U grupi DTG-a ima 25 do 30 osoba, sa minimum jednim terenskim motornim vozilom, streljačkim naoružanjem i improvizovanim ekslpozivnim napravama, a cilj im je širenje panike i straha i destabilizacija energetskog sistema Srbije, kao i rušenje brane ukoliko se ne ispune njihovi uslovi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike