Nedelja usred srede: Istorijska poseta predsednika Egipta, završene konsultacije o mandataru, Jasenovac zabranjen za Vučića

20.07.2022

18:27

0

Prva poseta Srbiji šefa egipatske države posle 35 godina

Nedelja usred srede: Istorijska poseta predsednika Egipta, završene konsultacije o mandataru, Jasenovac zabranjen za Vučića
sreda 2007 copy - Copyright Profimedia/24sedam/ATA Images

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je ispred Palate "Srbija" dočekao egipatskog kolegu Abdela Fataha al Sisija, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Ovo je, inače, prva poseta Srbiji šefa egipatske države posle 35 godina, odnosno od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

Printscreen/Tanjug
Predsednik Srbije svečano je dočekao ispred Palate "Srbija" egipatskog šefa države

 

Nakon tet-a-tet sastanka Vučića i Al Sisija usledio je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a potpisano je i više značajnih sporazuma koji će unaprediti ekonomsku i trgovinsku razmenu dveju zeamlja. 

Predsednik Srbije poručio je da je poseta egipatskog predsednika velika čast za Srbiju, te da će doneti obema zemljama i narodima mnogo dobrog.

Tanjug/Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa egipatskim kolegom

 

- Ova poseta za nas ima svakako istorijski karakter. Neretko volimo da nešto nazovemo istorijskim, ali sam siguran da će obnova naše saradnje, produbljivanje naših odnosa mnogo toga doneti u budućnosti obema zemljama, i našim narodima - kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije, posle ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma.

Al Sisi je uzvratio lepe reči i naveo da Egipat voli srpski narod, kao i da je ta zemlja za Srbe druga domovina.

Tanjug/Printscreen
Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi

 

- Egipat očekuje još jaču saradnju u svim sferama. U oktobru će biti 60 godina od naše prve zvanične posete. Svi u Egiptu znaju za Josipa Tita i on je cenjen tamo. Želim da zahvalim na saradnji u prethodnim godinama. To je za dobrobit naše dve države, a kao rezultat prethodnih poseta i strategija koje smo razvili naše države dobro sarađuju, to je put naše saradnje - rekao je Al Sisi.

Završene konsultacije o mandataru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je konsultacije sa strankama i listama koje su osvojile mandata na prošlim izborima i najavio da će, čim ga SNS, koja da treba da počne razgovore sa SPS, obavesti da je obezbedila većinu, saopštiti mandatara.

- Zamolio sam ih da me, kada završe razgovore, obaveste o tome, da bih mogao u pisanoj noti, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, mandat da poverim kandidatu kojeg predloži SNS, a koji ne mora nužno da bude iz te stranke - objasnio je on.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Predsednik Vučić tokom konsultacija u Predsedništvu sa jednom od parlamentarnih lista

 

On je proteklih dana obavio konsultacije sa predstavnicima 11 izbornih lista i koalicija, među kojima su i predstavnici manjinskih stranaka.

Sve razgovore ocenio je kao otvorene i korektne.

Vučić je kazao da bi uskoro trebalo da počnu razgovori SNS i SPS, a da li će se na taj način formirati većina, ostaje da se vidi.

Skandalozna odluka Zagreba, zašto Vučić ne sme u Jasenovac?

Odluka Zagreba da ne dozvoli predsedniku Srbije da privatno poseti Jasenovac, izazvala je burne reakcije protekle nedelje u regionu.

Prvu informaciju o tome da je srpski predsednik hteo privatno da dođe u Jasenovac, te da mu to nije omogućeno, objavio je zagrebački "Jutarnji list". Tu informaciju pratili su brojni naslovi u hrvatskoj štampi, uz ocene da je Vučić svojim dolaskom hteo da izazove haos. Kakv bi to haos mogao da izazove postavljanjem cveća na mesto stradanja stotina hiljada Srba, nije rečeno.

Tanjug/Strahinja Aćimović/Instagram_buducnostsrbijeav
 

 

Srpski zvaničnici ocenili su tu odluku kao skandaloznu, anticivilizacijsku, antievropsku, koja svedoči o brutalnom gaženju slobode kretanja, ali i o nepoštovanju srpskih žrtava.

Zagreb je ostao, zapravo, bez valjanog objašnjenja, pravdajući se protokolima koji nisu ispoštovani. Nisu, međutim, objasnili zašto u dva navrata, kada je predsednik Srbije zvanično zatražio da poseti Jasenovac, to mu takođe nije bilo omogućeno.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će ubuduće svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša, morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole.

Tanjug/Jadranka Ilić
Ninistar spoljnih poslova Nikola Selaković

 

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković rekao je da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova odbila da primi, te najavio da će Vlada Srbije odlučiti i o odgovarajućim protivmerama.

Vučić je ocenio da je sramota da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Evropi, nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu. On je rekao da je bio u dva navrata, ali ne kao predsednik.

- Rekao sam da želim da odem za vreme mandata, da pokažem poštovanje prema srpskim žrtvama, da ih nikada nećemo zaboraviti, kao ni jevrejske i romske, žrtve koje su tu na monstruouzan način ubijane - rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike