Vučić se sastao sa egipatskim predsednikom: "Osetili smo istinsko prijateljstvo prema Srbiji, nadamo se da ste i vi naše" (FOTO/VIDEO)

20.07.2022

05:26 >> 10:07

0

Danas pre podne priređen je svečani doček Al Sisija ispred Palate "Srbija"

Vučić se sastao sa egipatskim predsednikom: "Osetili smo istinsko prijateljstvo prema Srbiji, nadamo se da ste i vi naše" (FOTO/VIDEO)
Tan2022-7-20_95650743_4 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsedniku Arapske Republike Egipat, Abdel Fatahu al Sisija, koji je doputovao juče u zvaničnu posetu našoj zemlji, danas je priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", posle čega je počeo sastanak sa domaćinom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Al Sisi su stigli ispred palate Srbija, a usledila je počasna paljba iz plotuna i himne dve države.

Predsednici su pozdravili gardijsku brigadu Vojske Srbije, nakon čega su jedan drugom predstavili i članove svojih delegacija.

Počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija. Dva lidera će razgovarati do 10.30 časova.

Nakon sastanka Vučića i Al Sisija počeo je je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipata, a zatim sledi ceremonija dodele odlikovanja predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju i ceremonija potpisivanja sporazuma.

Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi razgovarali su u četiri oka nešto duže nego što je bilo predviđeno, a nakon tog razgovora usledio je sastanak delegacija dve zemlje.

Delegacije predvode Vučić i al Sisi, a predsednik Srbije je na početku tog sastanka rekao da želi da se prodube saradnja i prijateljstvo Srbije i Egipta.

- Osetili smo istinsko prijateljstvo prema našoj zemlji, a nadam se da ste i vi osetili naše iskreno prijateljstvo - rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o važnim temama i dogovorili da dve vlade i minsitri obe zemlje rade dalje na svim sporazumima, kao i na ugovoru o slobodnoj trgovini.

- Zašto bismo kupovali skuplje, kada možemo bez carina - konstatovao je Vučić i dodao da razgovarali o saradnji u oblastima poljoprivede, vojske i zdravstva.

Nakon sastanka delegacija, počela je ceremonija dodele odlikovanja predsedniku Egipta Abdelu Fatihu al Sisiju.

Predsednik Vučić dodelio je Ordenom Republike Srbije. 

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Egipta Abdel fatah al Sisi, potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta

Posle ceremonije odlikovanja i cerenomije potpisivanja sporazuma date su izjave za medije predsednika Vučića i Al Sisija, nakon čega će uslediti Srpsko-egipatski biznis forum.

Tanjug/Printscreen
 

Predsednik Vučić je naglasio da je obnova odnosa između Srbije i Egipta istorjski momenta.

- Danas ste videli širinu i mnoge oblasti koje smo otvorili sa Arapskom Republikom Egipat i to je samo početak - najavio je Vučić dodavši da će se od sada nada češćim posetama.

Tanjug/Printscreen
 

Lider Egipta je uzvratio lepe reči i naveo da Egipat voli srpski narod, kao i da je Srbija za njih druga domovina.

- Egipat očekuje još jaču saradnju na svim sferama. U oktobru će biti 60 godina od naše prve zvanične posete, a svi u Egiptu znaju za Josipa Broza Tita i on je cenjen tamo. Želim da se zahvalim na saradnji u prethodinm godinama - to je dobrobit naše dve države, a kao rezultat prethodnih poseta i strategija koje smo razvili naše dršave dobro sarađuju - ocenio je Al Sisi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike